úterý 31. března 2009

PACIENT ZJISTÍ, JAK MÁ DOKTOR LÉČIT

Až půjdete za pět let do nemocnice na operaci žlučníku, budete si moci předem přečíst, jak vás lékař musí operovat. Bude to možné díky standardům doporučených léčebných postupů, které začalo vytvářet ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s odbornými lékařskými společnostmi.

Pro každou diagnózu by měl existovat předem daný postup. Například jasně řekne, třeba jakou metodu operace žlučníku má lékař zvolit. "Pacient bude moci zjistit, zda se jeho léčba neodchýlila od správného postupu, a případně dokázat, že se tak stalo," vysvětlila ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová. A nejen to, díky této změně by se mělo všem pacientům dostat stejně kvalitní a bezpečné péče, ať už půjdou na zákrok do fakultní nemocnice, nebo do menšího zařízení.



Za čtyři roky vzniknou stovky standardů Projekt, však bude vznikat několik let. "Zatím máme hotové dva vzorové postupy a během roku by mělo vzniknout dalších osm," vysvětlila náměstkyně Filipiové Markéta Hellerová. Standardy lékařské péče se běžně používají v Evropě i v zámoří, na vzniku těch českých se podílejí například odborníci z prestižní Mayo kliniky v USA.

Úřad na projekt získal peníze z Evropské unie, díky nimž ho bude moci financovat minimálně do roku 2013. To už by měly být hotové stovky standardů. Ty se pak budou každé dva roky obměňovat podle nových poznatků medicíny.

Platit budou, pokud prezident Václav Klaus podepíše zákon o zdravotních službách, který je součástí vládních zdravotnických reforem. Kritizují ho například lidovci, podle nichž je návrh součástí záměru rozlišit péči na tu pro bohaté a chudé. Lidovecký poslanec Ludvík Hovorka proto chce, aby standardy byly stanoveny zákonem.

"To ale nejde, protože v tom případě by se lékař nemohl odchýlit od předepsaného postupu ani v případě, kdy to bude nutné ze zdravotních důvodů," namítla náměstkyně Hellerová. Za pravdu jí dávají i lékaři. Předseda odborné chirurgické společnosti Miroslav Ryska popsal možný standardní postup v případě operace žlučníkových kamenů. "Tím bude laparoskopická operace. Ta se ale pro deset procent pacientů nehodí, protože by pro ně nebyla bezpečná," vysvětlil. Když začnou platit standardy, bude si muset lékař umět každé podobné rozhodnutí obhájit.



Stejný zákrok, různá cena. Nemělo by se stávat, že standardní postup bude vždy ten levnější. "Například laparoskopický výkon je dražší, ale mělo by se to vyrovnat třeba tím, že se pacient dřív dostane domů a vrátí se do práce," uvedl chirurg Ryska.

Když naopak nějaký pacient sám od sebe bude chtít, aby ho lékaři operovali jinak - metodou stejně účinnou, ale dražší, která už nebude standardní - bude si moci připlatit. "Platili by jen rozdíl v ceně," dodala ministryně Filipiová.

Pokud se například odborníci dohodnou, že pro operace kyčelního kloubu bude standardem otevřený zákrok, za jeho laparoskopickou podobu by si museli pacienti připlatit. Dnes by si takový zákrok museli zaplatit celý.

Změna nebude znamenat, že by všechny nemocnice dostávaly za stejné zákroky stejně peněz. To záleží podle ministerstva i na tom, kolik zdravotnické zařízení vykáže podobných zákroků, či na následné léčbě, která může být u každého pacienta odlišná.

"Není možné stanovovat nějaké přesné ceny výkonů, mírné rozdíly jsou v pořádku," soudí náměstekministryně Pavel Hroboň.



***



Standardy léčby - ke každé diagnóze by měl existovat přesný léčebný postup, od kterého by se lékař mohl odchýlit jen ze závažných medicínských důvodů, - zatím jsou hotové dva vzorové postupy (operace krčku stehenní kosti, cévní mozková příhoda); letos by jich mělo vzniknout osm, - standardy budou vznikat do roku 2013, - budou vycházet ve věstníku ministerstva zdravotnictví a také na internetu.
RADKA WALLEROVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat