úterý 31. března 2009

NOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO OŠETŘOVATELE

KRNOV (frk) - Slezská univerzita otevírá letos poprvé v Krnově vzdělávací program ošetřovatel, který je akreditován ministerstvem zdravotnictví. Program připraví posluchače pro výkon práce zdravotnického pracovníka, který bude poskytovat základní ošetřovatelskou péči pod odborným dohledem všeobecné sestry, porodní asistentky či radiologického asistenta.

Na realizaci programu participují dvě krnovské organizace, teoretickou část zajišťuje Vzdělávací centrum Slezské univerzity v Krnově, praxe bude probíhat na vybavených odděleních krnovské nemocnice. Do programu se může přihlásit každý, kdo má kladný vztah k pečování o jinou osobu a chce se ucházet o zaměstnání v tomto oboru, ale chybí mu zákonem stanovená kvalifikace.

Výuka bude zahájena v krnovském Vzdělávacím centru již 6. dubna a bude probíhat do konce září. V teoretické části získají posluchači základní znalosti z oblasti somatologie, epidemiologie a hygieny, nebo zdravotnické psychologie, ale především z oblasti ošetřovatelské péče.

V rámci praxe v krnovské nemocnici navštíví posluchači interní, chirurgické i pediatrické oddělení, oddělení ošetřovatelské péče a léčebnu dlouhodobě nemocných. Zde budou posluchači vykonávat běžnou práci ošetřovatele a naučí se jak pečovat o pacienta po stránce úpravy prostředí, hygieny, péče o výživu, sledování jeho fyziologických funkcí, doprovodu na vyšetření nebo ošetření a podobné pečovatelské úkony.

Po vykonání závěrečné zkoušky před zkušební komisí Ministerstva zdravotnictví bude posluchač připraven poskytovat ošetřovatelskou péči pod odborným dohledem zdravotnického pracovníka a získá způsobilost v oboru ošetřovatel.

"Může najít uplatnění v různých typech zdravotnických zařízení, především v nemocnicích, ošetřovatelských centrech, v domácí ošetřovatelské péči, v léčebnách dlouhodobě nemocných, v zařízeních pro seniory nebo hospicích. Vzdělávací centrum v Krnově má v programu ještě několik volných míst pro vážné zájemce," dodala Vendula Menzlová z krnovského Vzdělávacího centra Slezské univerzity.

Autor: frk

Žádné komentáře:

Okomentovat