středa 4. března 2009

ŽALOBY NEMOCNIC ČASTO KONČÍ V JEJICH PROSPĚCH

Zdravotní zařízení jsou v současné době pro případné poškození zdraví pacientů pojištěná. Řeší však také spory z doby, kdy to tak nebylo

Autor: DANIELA TAUBEROVÁ

Olomouc/O statisícové sumy se soudí pacienti s nemocnicemi v případě, kdy jsou přesvědčeni, že lékař při zákroku chybil a poškodil zdraví jejich nebo příbuzného. Také Fakultní nemocnice v Olomouci (FNO) v současnosti vede několik takových procesů. Další kauzy řeší i okolní nemocnice. Všechny jsou pro případné poškození zdraví pacientů pojištěné. "Počet soudů o náhradu

škody, v nichž Fakultní nemocnice Olomouc vystupuje na straně žalovaného, je v posledních pěti letech stejný. Ročně je to zhruba jeden až dva nové spory," uvedl mluvčí FNO Egon Havrlant.

Od počátku devadesátých let nemocnice musela na základě rozhodnutí soudu nahradit škodu na zdraví ve dvou případech. "Celkem šlo o tři sta osmdesát tisíc korun," sdělil mluvčí.

Pacienti nebo jejich příbuzní často míří k soudu s tím, že vysoudí i několik milionů korun. "O konečné výši odškodnění rozhoduje soud a je třeba říci, že většina žalob dopadla ve prospěch nemocnice," shrnul Havrlant.

V jednom prohraném případě nemocnice čelila žalobě kvůli operaci kloubu. "Šlo o náročnou operaci vrozené vady loketního kloubu. Při zákroku došlo u pacientky k nechtěnému poranění nervu," popsal již dříve mluvčí kauzu, v níž nemocnice v roce 2002 musela vyplatit 330 tisíc korun.

Protože zkušenosti i z předchozích, pacienty prohraných, kauz ukázaly na to, že řada rozepří pramení z váznoucí komunikace s pacienty, rozhodla nemocnice o zřízení pozice ombudsmana. Ten od loňského února zájemcům pomáhá při řešení sporů.

Nemocnice jsou pro případné poškození zdraví pojištěné. "Ano, takové pojištění máme," potvrdila včera Marie Marsová z vedení Středomoravské nemocniční, která má v pronájmu nemocnice ve Šternberku, Prostějově a Přerově. Právě poslední jmenovanou nyní zažalovali rodiče chlapce kvůli poškození jeho sluchu.

Nemocnice však nebyly takto pojištěny v době, kdy je zřizoval stát. "Tento typ pojištění byl zřízen až v době, kdy zdravotnická zařízení převzal Olomoucký kraj," upřesnil včera mluvčí kraje Ivo Heger.

Kvůli nedávno prohraným soudům v prostějovské nemocnici vydá na náhradu Olomoucký kraj 22 milionů korun. Pochybení totiž spadají do doby před pojištěním a pronájmem Středomoravské nemocniční. Sumou navýší základní kapitál Nemocnice Olomouckého kraje, prostřednictvím které zařízení Středomoravské nemocniční pronajímá.

Žádné komentáře:

Okomentovat