úterý 31. března 2009

POKOUSANÉ STAŘENCE ZAJISTÍ LDN

Praha/Stařenku, kterou v hostivařském domově důchodců podle záchranářů zdravotní služby pokousaly v posteli myši, čeká v nejbližších dnech stěhování. Zřizovatel senior domu, radnice Prahy 10, totiž rodině postižené nabídla, že seniorku umístí do léčebny pro dlouhodobě nemocné v Obloukové ulici. Toto zařízení bylo otevřeno teprve před několika měsíci a patří k nejmodernějším v Praze.

Čtvrt roku pobyt se slevou



"Včera jsme měli s dcerou klientky schůzku a souhlasila. Přijala od městské části zároveň slevu, kterou jsme jí nabídli. Tři měsíce bude platit za ubytování polovinu," řekl Deníku mluvčí Prahy 10 Jan Charvát.



Prošetří hygienici i policie



U dvaaosmdesátileté nepohyblivé ženy našli v pondělí příbuzní povrchová zranění a přivolali záchranku. Zdravotníci klasifikovali zranění jako pokousání od hlodavců. Podle nich dokonce v posteli ležel myší trus. Případem se už zabývá hygienická stanice a také policie, protože známí stařenky podali trestní oznámení. Mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady odmítla ke stavu důchodkyně sdělit jakékoliv podrobnosti, protože si to rodina nepřála. Mlčí také vedení hostivařského senior domu, kde teď zvýšili kontroly u pacientů.



Zranění způsobili možná potkani



To, zda zranění způsobily skutečně myši, prokáže až vyšetřování. Podle pražského deratizátora z firmy Hygienické služby Petra Budiny mohli zranění způsobit jedině potkani, kteří jsou všežraví. "Na člověka ale útočí pouze v okamžiku, kdy se cítí ohroženi, a nebo právě v případě, kdy se dotyčný dlouhodobě nepohybuje a na jeho tělo si zvyknou," řekl Deníku s tím, že by zařízení muselo být dlouhou dobu bez deratizace. To však mluvčí vršovické radnice Charvát odmítá. "Deratizaci jsme dělali nedávno," prohlásil.



Na senior dům nebyly stížnosti



Podle vedení městské části patřil senior dům k bezproblémovým a nepřišla na něj od rodin klientů doposud žádná stížnost. Kladnou zkušenost napsal do diskuse na internetových stránkách www.prazsky. denik.cz také jeden ze čtenářů. "Měli jsme v zařízení dědu a na nedostatečnou péči si nemůžeme ze strany personálu stěžovat," napsal diskutující pod jménem Antonín.

Autor: LUCIE BOHÁČOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat