středa 4. března 2009

VYHAZOV PRO 5 ŠÉFŮ NEMOCNIC

Pokračují čistky ČSSD. Vedení Krajské zdravotní odvolalo ředitele největších nemocnic v kraji

Autor: JAN HORÁK

Ústí nad Labem - V největším zdravotnickém zařízení kraje, v Krajské zdravotní, došlo k personálnímu zemětřesení. Ze dne na den skončilo ve své funkci všech pět ředitelů nemocnic, které Krajská zdravotní sdružuje. Na úterním zasedání o tom rozhodlo představenstvo společnosti, šéfové nemocnic se o svém vyhazovu dozvěděli ve středu.

"Důvodem byla moje nespokojenost s výsledky hospodaření některých závodů, v některých případech přístup a chování ředitelů k primářům, personálu a možná i k pacientům. Proto jsem podal návrh k odvolání všech pěti ředitelů k 31. květnu s tím, že 2. března vypíše společnost výběrové řízení na obsazení těchto míst," sdělil předseda představenstva Krajské zdravotní (KZ) a šéf krajské ČSSD Petr Benda.

Sociální demokracie tak po vítězných krajských volbách pokračuje v trendu, který v listopadu odstartoval středočeský hejtman David Rath. Ten tehdy odstřelil všechny šéfy krajských nemocnic, začátkem února pak hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová vymetla ředitele 12 ústavů sociální péče, které kraj spravuje. A došlo i na Krajskou zdravotní.

Benda prý situaci v jednotlivých nemocnicích dlouhodobě sledoval. Vyhnul se však odpovědi na to, zda nějak konkrétně každého z ředitelů kritizoval.



Nikdo nic neřekl "Mně pan Benda ani představenstvo nic neřekli. Já nevím, v čem bychom se měli zlepšit. My jsme v černých číslech a ani nevím, že by tu měl být problém v komunikaci s primáři či s lékaři," řekl jeden z odvolaných ředitelů, který nechtěl být jmenován.

Vedení Krajské zdravotní si podle náměstka hejtmanky Arno Fišery stěžovali i zástupci odborů jednotlivých nemocnic, kterým vadilo zacházení ze strany ředitelů. "Nebyli spokojeni, jak se ředitelé chovají ke střednímu zdravotnickému personálu, a také si stěžovali na způsob provozu," uvedl včera Fišera.

Benda připustil, že s odboráři jednal. "Hovořili jsme obecně o situaci v odštěpných závodech Krajské zdravotní," řekl neurčitě. Současně odmítl upřesnit, jaké nedostatky v hospodaření nemocnic objevil. "Já bych se nerad dostával do turbulentních rozhovorů, kde, kdo, jak, co vytvořil a co zpackal," zobecnil předseda představenstva, krajský radní a severočeský šéf ČSSD. Za nejslabší články KZ označil nemocnice v Teplicích a v Mostě.

"Já to nekomentuji. Vedení společnosti tak rozhodlo a mně nezbývá než to respektovat," sdělil ředitel mostecké nemocnice Vladimír Müller.



Podobně reagovali i ostatní odvolaní ředitelé, kteří se ke svému vyhazovu příliš vyjadřovat nechtěli.

"Mohl bych to komentovat, ale nebudu," řekl jen ředitel nemocnice v Chomutově Petr Hossner.



Nastoupil v lednu, končí v únoru Rázný krok představenstva odnesl i šéf děčínské nemocnice Václav Čečák, který přitom do funkce nastoupil teprve v lednu, a těžko tak mohl situaci ve svém zařízení výrazněji ovlivnit.

"Za krátkou dobu, co jsem tady, se snažím chodu nemocnice vtisknout svůj řád, ale nelze hned změnit věci, kvůli kterým jsem tady," uvedl Čečák.

Čistky v Krajské zdravotní přežil zatím ředitel celého podniku Eduard Reichelt, jenž současně sedí v představenstvu. Petr Benda ale připouští, že místo nemá jisté ani on. Sám Reichelt nepřímo potvrdil, že za náhlou výpovědí ředitelů jsou i politické důvody. "Tam není důvodem opravdu špatná práce. Toto rozhodnutí představenstva pokládám za pokračování změn, které nastaly po krajských volbách," řekl Reichelt. S šéfy jednotlivých nemocnic Reichelt průběžně jednal na každotýdenních pracovních poradách. Přesto ani on nebyl schopen říct, jestli svým podřízeným naznačil, že podle představenstva vedou své nemocnice špatně.



Šance zlepšit chod Krajské zdravotní?

"V rámci běžných pracovních vztahů probíráme práci každého pracovníka na čelné pozici. Dál bych to nechtěl rozebírat," řekl Reichelt.

Podle něj je ale hromadný vyhazov na vedoucích pozicích nemocnic šancí, jak zlepšit práci Krajské zdravotní. "Každá takováhle změna je příležitostí ke zlepšení práce. Tohoto chceme určitě využít. Je pro nás jako pro Krajskou zdravotní výzva, abychom pracovali lépe a jiným způsobem. Já si od toho slibuji nějaké upevnění Krajské zdravotní jako celku," doplnil.



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severní Čechy

Žádné komentáře:

Okomentovat