úterý 24. března 2009

ZMĚNÍME VÝJEZDY LÉKAŘŮ, ŘÍKÁ NOVÝ ŘEDITEL ZÁCHRANKY

Středočeská záchranná služba má nového ředitele. Po Robertu Zelenákovi převzal v úterý funkci Martin Houdek.

V minulých letech pracoval jako anesteziolog na anesteziologicko-resuscitačním oddělení v Kladně, v letech 2002 až 2004 jako náměstek Léčebně preventivní péče v kladenské nemocnici a od roku 2006 zastával stejnou funkci ve Fakultní nemocnici na Bulovce v Praze.

"V sanitce jsem strávil polovinu svého odborného života a dělal jsem v kladenské nemocnici," říká Houdek.

Jaké máte v nové funkci plány, co byste chtěl změnit?

V souladu s úmysly kraje chceme postupně plošně zavést setkávací systém, takzvané rendez-vouz posádek. To znamená, že lékař jede v osobním voze a střední zdravotnický personál jede v sanitě. V současné době je doktor vázaný na sanitku. Tento systém lékaře využívá účelněji, je hned připraven pomáhat u dalšího zásahu. Zkvalitníme tak péči o pacienty. Bude záležet na vyhodnocení dispečinku, jaký zvolí postup, zda lékař pojede rovnou se sanitkou, nebo ne.

Už někde tento sytém funguje, osvědčil se?

Funguje na třech místech v kraji, v Příbrami, ve Vlašimi a ve Zbraslavicích. Systém se osvědčuje, v Praze funguje už několik let a zavedený je také v Libereckém kraji. Je vyzkoušený i v zahraničí.

Máte v plánu také standardizaci a sjednocení záchranářského vybavení a sanitních vozů, co to znamená?

To znamená, že když posádka z Příbrami nasedne do vozu v Mělníku, bude vědět, že v levém dolním šuplíku jsou nitrožilní kanyly a stejný ventilátor, který umí nastavit jak člověk z Příbrami, tak z Mělníka. Zkrátka že vybavení bude naprosto jednotné a třeba v případě hromadné havárie budou vozy zastupitelné. Mnoho věcí se liší, někde vozí na výjezd všechno, někde jen něco, chceme to sjednotit.

Co plánujete v nejbližší době?

Chci objet všech šestatřicet středočeských výjezdových stanovišť, abych měl přehled, kde co je. Předpokládám, že během týdne si to začnu plánovat. Byl bych rád, kdybych to zvládl do dvou měsíců.

Autor: ALENA ROKOSOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat