pátek 30. ledna 2009

U LÉKAŘE UŠETŘÍ MLÁDEŽ DO 18 LET. OPOZICE CHCE I NADÁLE S PLACENÍM SKONCOVAT PLOŠNĚ

Praha/Děti a mládež do osmnácti let už brzo nejspíš při návštěvě lékaře i při nákupu léků ušetří. Senátoři totiž včera schválili, že nebudou platit zdravotní regulační poplatky. Jejich plošné zrušení zamítli.

Autor: FILIP SUŠANKA

Zpátky do sněmovny putuje kompromisní návrh, který s koaličními partnery vyjednala ministryně Daniela Filipiová. Kromě dětí se dotkne také starých lidí. "U dětí a lidí starších pětašedesáti let snižuje roční maximální limit z pěti na dva a půl tisíce korun," vysvětlila Filipiová.

Nakonec dokázala přesvědčit také čtyřiasedmdesát senátorů včetně těch ze sociální demokracie. Ti nakonec zvedli ruku pro jen proto, že neprošel původní poslanecký návrh na plošné zrušení poplatků, a neuspěli ani s vlastní úpravou rušící platby také pro seniory a invalidní důchodce.

"Jde sice o krok správným směrem, ale pořád je to nedostatečné. Chybí výrazné osvobození starobních a invalidních důchodců. Ve sněmovně se proto pokusíme získat sto jedna hlasů pro původní návrh, tedy úplné zrušení poplatků," komentoval výsledek jednání stínový ministr zdravotnictví David Rath, který senátorům poslaneckou podobu zákona představoval.

S konečnou podobou není moc spokojený ani odvolaný šéf zdravotnického resortu Tomáš Julínek. "Zvyšování hranice na osmnáct let nepovažuji za rozumné. Dopad na zdravotnictví ale mne bude tak drastický, bude se pohybovat v řádu stovek milionů korun. Návrh ČSSD by zdravotnictví úplně destabilizoval a navíc připravil minimálně o deset miliard korun," tvrdí Julínek. Podle něj se opět zvýší počet studentů, kteří si budou k lékaři chodit pro omluvenky z písemek.

Definitivně o poplatcích rozhodnou poslanci ve sněmovně. Pro přehlasování senátorů potřebují 101 hlasů.

Žádné komentáře:

Okomentovat