pátek 16. ledna 2009

NEJVÍC LÁKAJÍ MALÉ PORODNICE

VRCHOLÍ BABYBOOM? V jihočeských porodnicích se vloni narodilo o 177 dětí více než v roce 2007. Největší nárůst počtu rodiček zaznamenali lékaři v Písku. Porodů naopak ubylo ve dvou největších porodnicích - táborské a budějovické.



Jižní Čechy - Je už babyboom na vrcholu, nebo bude ještě pokračovat? Při pohledu na loňský počet narozených dětí v jihočeských porodnicích jsou zatím otevřené obě varianty - ve všech sedmi porodnicích v kraji přivedli lékaři na svět celkem 7 242 živých novorozenců.

To je ve srovnání s rokem 2007 o 177 dětí více. Největší nárůst rodiček zaznamenali porodníci v Písku, kteří si na své konto vloni připsali o 144 více miminek.

"Je to výrazný nárůst porodů, ale nedělám z toho žádné velké závěry. Uvidíme, jak to bude pokračovat letos," uvedl primář písecké porodnice Václav Vlášek.



V Písku 21 dvojčat Písecká porodnice, která vloni přivedla na svět také jednadvacet dvojčat, dokonce předstihla i táborskou. Ta si v minulosti tradičně držela druhé místo za největší budějovickou porodnicí, která maminkám nabízí také superspecializovanou péči. To znamená, že se do Budějovic stahují všechny rodičky, které mají různé zdravotní komplikace už během těhotenství nebo čekají tři či více potomků najednou.

A právě obě největší porodnice na jihu Čech si vloni připsaly na své konto méně porodů. Největší odliv rodiček zaznamenali v Táboře, kde se narodilo o padesát devět dětí méně. O 45 dětí méně zapsali do statistik porodníci v českobudějovické nemocnici.

"My jsme byli poslední v kraji s porodnicí ve staré budově. Proto jsme nemohli nabídnout maminkám takové podmínky jako ostatní a navíc se v našem těsném sousedství za provozu stavěl nový pavilon. Od konce minulého týdne už v něm ale sídlíme a komfort pro rodičky je nesrovnatelný," podotkl primář táborské porodnice Jiří Holub.

Podle budějovických specialistů, kteří jsou u porodu zhruba každého třetího dítěte v regionu, je loňské snížení počtu novorozenců nepatrné číslo. Za pozornost však podle nich rozhodně stojí stoupající počet dětí, které přijdou na svět velmi maličké.

"Vloni se u nás narodil rekordní počet dětí nejmenších porodních hmotností. Zaznamenali jsme 101 novorozenců pod 1 500 gramů. A přibylo i těch s váhou pod kilogram, kterých se narodilo 39," řekl primář neonatologického oddělení českobudějovické nemocnice Milan Hanzl.

Které ženy rodí extrémně nedonošené děti? Podle odborníků jsou v posledních letech příčiny pořád stejné - na prvním místě je to nárůst vícečetných těhotenství, při nichž nastávající matky rodí jedenáctkrát častěji předčasně než ty, které čekají jedno dítě. Dalším důvodem je, že přibývá čím dál starších rodiček, tedy nad pětatřicet let, které častěji mají děti s nižší porodní váhou.

"A třetí příčinou je, že mírně narůstá počet maminek bez takzvané prenatální péče. To znamená těch, které nechodí během těhotenství nikam do poradny, jsou třeba drogově závislé a podobně," zjistil primář Hanzl.

Ze statistik jihočeských porodnic v uplynulém roce lze také vyčíst, že více rodiček zamířilo do všech těch menších. Třeba v jindřichohradecké porodnici se v loňském roce odehrály zhruba dva porody denně, rekordem bylo sedm porodů. Celkem tam proti předchozímu roku vloni přibylo 56 narozených dětí.

Jedním z 832 novorozenců, kteří si tam poprvé na světě pořádně zakřičeli, byla i malá Kateřina. Ta se v hradecké porodnici narodila v polovině září mamince Aleně Kociánové z Třeboně.

"Do hradecké porodnice bych šla klidně rodit znovu. Je to příjemná malá porodnice s výhledem do parku nebo na rybník se skvělými lékaři i milými sestřičkami. Ale kdybych měla nějaké problémy, určitě bych si vybrala spíš budějovickou porodnici, která má špičkové zázemí a odborníky také pro komplikované porody," svěřila se pětadvacetiletá botanička.

V poslední době se u nás hodně mluví o ambulantních porodech. Jejich princip spočívá v tom, že žena přijde do nemocnice jen porodit své dítě a poté s ním odchází domů. Podle porodníků však o ně stojí ženy jen ojediněle. "Měli jsme tu vloni asi čtyři rodičky, které chtěly ambulantní porod. Když rodiče podepíší revers a mají dohodu se svým pediatrem, že se postará o novorozeně, u nás s tím nemají problém," popsal primář krumlovské porodnice Jan Shon.



* Narozené děti

v jihočeských porodnicích

2008 2007

Č. Budějovice 2 483 2 528

Písek 964 820

Tábor 944 1 003

Strakonice 844 889

Jindřichův Hradec 832 776

Český Krumlov 689 649

Prachatice 446 400

Celkem 7 242 7 065

Autor: LUDMILA MLSOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat