čtvrtek 8. ledna 2009

RECEPCE ULEHČÍ ŽIVOT PACIENTŮM

CENTRÁLNÍ PŘÍJEM V sokolovské nemocnici včera začal lidem sloužit nový centrální příjem. O pacienty se tu postarají lékaři, pracovnice recepce zase nasměrují lidi na příslušná oddělení. Modernizaci chystají i nemocnice v Karlových Varech a Chebu.

Sokolov - "Přišla jste na vyšetření nebo se jdete k lékaři jen objednat? Jestli se chcete jen objednat, tak dveřmi vpravo a výtahem do prvního patra." Tak radila včera ráno pacientce zaměstnankyně sedící za jedním ze dvou počítačů v novém, takzvaném centrálním příjmu sokolovské nemocnice. Ten začal lidem naplno sloužit právě včera.

Díky novému hlavnímu vstupu s recepcí (centrálnímu příjmu) už pacienti nemusí mezi pavilony bezradně bloudit. Nevzhlednou chodbu, kterou bylo při příchodu do nemocnice nutné procházet, tak vystřídala moderní, prosklená zelenožlutomodrá místnost.

"Každý člověk, který do nemocnice přijde, centrálním příjmem projde," řekla mluvčí nemocnice Petra Soukupová.

Recepce stojí mezi pavilony B a C a lidé se k ní dostanou asi po 150 metrech po průchodu hlavní vrátnicí areálu. Vybraná firma postavila centrální příjem asi za 11 milionů korun. Recepce se postará také o lidi, kteří potřebují okamžitě lékařskou péči a přiveze je sanitka nebo příbuzní. U vchodu do špitálu je totiž dvoulůžkový pokoj - diagnostické centrum. "Přístroje pro okamžitou pomoc už zde jsou," upřesnila Soukupová.

Přibudou monitory, infuzní technika a přístroje pro dýchání. Personál nemocnice tak na recepci hned ví, jestli přivolat sloužícího chirurga, internistu či neurologa. "Pacient, který nevěděl, co přesně mu je, chodil dosud buď na internu, nebo na pohotovost. Teď mu pomůžou lékaři hned na centrálním příjmu," pokračovala Soukupová.

Personál v recepci, která bude sloužit 24 hodin denně, má za úkol kromě přijetí pacienta jej také o všem důležitém informovat. "Recepce slouží pro zdravotní záležitosti a pro administrativu. Ta zde bude zajištěna od sedmi do devatenácti hodin. Po devatenácté hodině bude v akci hlavně zdravotnický personál. Když pacient přijde do nemocnice na hospitalizaci, dostane zde identifikační náramek. Na něm bude jméno a datum narození," upřesnila.

V první fázi slouží centrální příjem jen pro oddělení umístěná v pavilonech A, B a C. Oční, gynekologické a dětské oddělení (v horní části nemocnice) se mají připojit postupně později.

"Přes centrální příjem projdou nebo projedou i lidé, které přiveze záchranka. Poputují ale ihned třeba na sál. V recepci se vybírají i veškeré poplatky a postupně všechny ostatní vchody do nemocnice uzamkneme. Aby si tedy lidé nemysleli, že máme zavřeno. Všichni budou muset chodit přes zmiňovaný příjem," dodala Soukupová.

Sokolovští lékaři Harald Vrečko a Andrej Karpovicz považují centrální příjem za oddělení, které by v dnešní době měla mít už každá nemocnice.



* Centrální příjem sokolovské nemocnice



Stojí mezi pavilony B a C (asi 150 metrů naproti hlavní vrátnice areálu) Náklady: 11 milionů korun Nyní: pro oddělení umístěná v pavilonech A, B a C Později: oční, gynekologické a dětské oddělení (v horní části nemocnice)

Autor: RADEK DUCHOŇ

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Datum vydání: 06.01.2009

Nadpis: Recepce ulehčí život pacientům

Žádné komentáře:

Okomentovat