pátek 30. ledna 2009

PO OSMNÁCTIMĚSÍČNÍCH PŘÍPRAVÁCH MÁ ZDRAVOTNICKÉ ZAŘÍZENÍ CERTIFIKÁT

Jihlava/ Kde pacienti dostávají kvalitní a bezpečnou zdravotnickou péči? V kraji Vysočina je to jasné. Jistotu dodržování standardů, na které dohlíží Spojená akreditační komise, mají současní i budoucí pacienti ve čtyřech krajských nemocnicích z pěti.

Autor: MICHAL KOLAŘÍK

Jako další si akreditaci převzala i Nemocnice v Jihlavě. Slavnostního předání certifikátu do rukou ředitele Nemocnice Jihlava Jana Procházky přihlížel i hejtman kraje Vysočina Jiří Běhounek a početný tým lékařů a zaměstnanců nemocnice. Zástupce Spojené akreditační komise František Vlček, který certifikát předával, vysvětlil jeho význam. "Udělený certifikát dokládá, že nemocnice pacientům poskytuje kvalitní a bezpečnou péči, " řekl Vlček. Udělení certifikátu jihlavské nemocnici na tříleté období předcházelo osmnáctiměsíční úsilí personálu nemocnice. "Dokázali jste něco, co skutečně zasluhuje smeknutí klobouku. Začít v červenci 2007 a akreditovat v prosinci loňského roku je věc, na kterou můžete být hrdi, " pronesl hejtman Běhounek. Podle jeho slov trvá akreditování nemocnice ve lhůtě od tří měsíců do pěti let. "To, že příprava k udělení certifikátu trvala rok a půl, je jasný signál, že to není věc jednoduchá, znamená mimo jiné obrovskou změnu v myšlení všech zaměstnanců do budoucna, " je přesvědčený Vlček.



Profesionalita



Ten také Deníku vysvětlil, na co vše pracovníci komise při hodnocení kvality péče v nemocnici dohlíželi. "Obecně se dá říct, že se to týká veškeré činnosti nemocnice, která má vliv na výslednou kvalitu, a hlavně bezpečnost zdravotní péče, kterou nemocnice poskytuje. Ať už jde o podávání léků, hygienu prostředí, přípravu stravy i technické provozy nemocnice, " vysvětlil Vlček. Ředitel nemocnice Jiří Procházka dodal: "Je to vizitka kvality poskytované péče pro vyjednávání s pojišťovnami, doufáme, že do budoucna budou tyto kvality zohledněny v úhradách. Zásadní význam má certifikát i pro pacienty, ti mají v akreditované nemocnici lepší úroveň poskytování lékařské a léčebné péče, " řekl. K dnešnímu dni je v České republice akreditováno dvaatřicet zdravotnických zařízení. Akreditaci na Vysočině získaly čtyři nemocnice zřizované krajem, třebíčská na ni nedosáhla. Důvody jsou ale podle Vlčka interní záležitostí. O tom, jestli nemocnice dostane, nebo nedostane akreditaci, rozhoduje skupina lidí nezávisle na auditorech, kteří pouze sbírají informace v nemocnici. Spojená akreditační komise zahájila svoji činnost v roce 1998, v roce 2000 byla akreditována jako první třinecká nemocnice. V letošním roce už v některých nemocnicích probíhá třetí akreditační šetření, to znamená, že potřetí budou muset nemocnice, kterých se to týká, obhájit svůj certifikát.



MICHAL KOLAŘÍK

Žádné komentáře:

Okomentovat