pátek 17. července 2009

PACIENTI MAJÍ PRVNÍHO OCHRÁNCE

Střední Čechy - Do 899 tisíc mobilů, které podle statistiků vlastní Středočeši, by si lidé po včerejšku měli uložit další kontakt - pacientský ombudsman 777 158 720.

Včera ho jmenoval prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Ombudsmanem se nestal lékař nebo zaměstnanec nemocnice, ale náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Marcel Chládek. "Stál jsem v čele demonstrace proti prodeji středočeských nemocnic, to byl můj první kontakt s oblastí zdravotnictví," připustil málo zkušeností Chládek. Sám však to, že nemá zdravotnické vzdělání, považuje za výhodu. Kdyby se ochráncem lékařských práv pacientů stal lékař nebo zdravotní sestra, mohli by podle něho lidé mít dojem, že nebude stát na jejich straně, ale zastane se spíš kolegů.

Obracet se na Chládka mohou lidé se špatnou zkušeností s léčbou nebo chováním personálu. Funkce nebude placená, pacientského ombudsmana politika mají už v Plzeňském kraji, na Moravě a na Ústecku. Přišlo jim asi sto stížností. Chládek prý nebude mít problém všechny své funkce stíhat, přestože je nejen náměstkem hejtmana, ale i senátorem. Telefon totiž nebude zvedat on sám, číslo i e-mailová adresa určené lidem jsou centrální pro celé Česko, stížnosti budou přesměrovány vždy do konkrétního kraje. S odbornými problémy Chládkovi prý pomohou právníci a lékaři.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Autor: (zuč)

Žádné komentáře:

Okomentovat