pátek 17. července 2009

MARNÉ HLEDÁNÍ V SEZNAMU ZUBAŘŮ

Nedostupná péče - Dentistů je málo, nové klienty neberou. Spásou mají být lékaři ze zahraničí

Kdo hledá stomatologa, má jediné vodítko - seznam volných zubních lékařů na internetu. Jenže i ten selhává. Jsou na něm totiž i lékaři, kteří už mají plno.

PRAHA Seznam zubních lékařů, kteří přijímají nové pacienty, provozuje Česká stomatologická komora. Pro pacienty, kteří nemohou sehnat zubního lékaře, to je jediné vodítko. Má ale jeden nedostatek. Obsahuje chyby. Někteří lékaři, kteří v něm jsou uvedení, ve skutečnosti nové pacienty neberou.

"Ještě donedávna jsme nové pacienty registrovali, ale už máme plno," uvedli například v ordinaci Aleny Šťastné v Praze 9. Podle seznamu volných zubařů tu přitom mají přijímat nejen dospělé, ale i děti. V seznamu zůstává Šťastná i několik dní po telefonátu.

Prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek připouští, že seznam nemusí být přesný. Informace do něj totiž lékaři dávají komoře čistě dobrovolně. "Záleží vždy na samotném lékaři. Jsme schopni seznam aktualizovat do jednoho dne, když lékař požádá, aby byl vyřazen," říká Pekárek. Na druhou stranu není vyloučené, že se do seznamu nějaký volný lékař naopak nepřihlásil.

Seznam stomatologické komory je přitom pomůcka, na kterou navádí i zdravotní pojišťovny. "Kromě toho můžeme dát klientovi seznam všech zubních lékařů, kteří s námi mají smlouvu, aby si je obvolal," říká mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková. Kdo si bude přesto stěžovat, že jej žádný zubař nechce vzít, může prý docílit i toho, že pojišťovna uzavře smlouvu s novým. "Pokud nebude mít v blízkosti bydliště volného zubního lékaře, budeme se snažit ho sehnat. Zubní péči určitě musí mít zajištěnou," tvrdí Kadečková. Jenže získat nového zubaře může být docela potíž i pro zdravotní pojišťovnu. Nedostatek zubních lékařů není všude v republice stejný. Zatímco třeba v Brně je zubařů dost, ve středních Čechách a pohraničí je to horší.

"Největší problémy máme s nenadálým výpadkem lékaře ze sítě," popisuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Rod.

V současnosti je tento problém například v Trutnově. Letos na jaře tam jeden ze stomatologů náhle zemřel. V kartotéce měl přes dva tisíce pacientů. Řada z nich teď ve městě shání zubaře marně. Nový totiž do Trutnova zatím nepřišel a ostatní zdejší zubaři už mají také plno. "I když jsem na internetu uveden jako stomatolog, který pacienty přijímá, musel jsem to ukončit. Už to vážně nezvládám," řekl Krkonošskému deníku Rudolf Dušánek. "Ordinujeme každý všední den od 7 do 22 hodin. Sám jsem ze Dvora Králové, takže se stává, že přespávám v ordinaci." Problém sehnat pro své klienty zubaře má VZP také v místech, kam se stěhuje hodně nových obyvatel. Stávající počet lékařů tam s přílivem dalších a dalších pacientů přestává stačit. "Rychle roste počet obyvatel například v satelitních oblastech Prahy ve Středočeském kraji," říká Rod. Na to ukazují i prostá statistická data. Zatímco v průměru připadá na jednoho praktického zubního lékaře 1708 obyvatel, ve Středočeském kraji vychází jeden zubař na 2 414 lidí. Naopak nejlépe jsou na tom v Praze, kde na jednoho zubaře připadá 1122 osob. V Praze je ale zase větší procento lékařů, kteří pracují bez smlouvy s pojišťovnou, a pacienti si tak u nich musí platit vše sami. Podle stomatologické komory je pro zubního lékaře ideální mít v kartotéce do 1500 lidí.



***



Zubaři v České republice

*V ČR bylo loni 1708 obyvatel na jednoho zubaře. Podle stomatologické komory by bylo ideální, aby měl jeden zubař nejvýš 1500 pacientů. * Nejčastější stomatolog v Česku je žena mezi 55 a 59 lety. * S úbytkem zubařů se budou prodlužovat fronty v čekárnách. Dá se očekávat, že víc zubařů bude rušit smlouvy s pojišťovnami. Díky velké poptávce se uživí, i když budou chtít platit "na dřevo".

Název zdroje: Lidové noviny

Autor: ADÉLA ČABANOVÁ, JOSEF HYMPL

Žádné komentáře:

Okomentovat