pátek 5. června 2009

KRITIZUJÍ OSVOBOZENÍ PRIMÁŘE

Svazu pacientů ČR se nelíbí rozhodnutí třebíčského soudu, který posuzoval vinu na smrti rodičky.

Třebíč - Svaz pacientů České republiky kritizuje rozhodnutí Okresního soudu v Třebíči, který zprostil viny primáře Václava Žižlavského. Jaroslav Hlavatý z Myslibořic na Třebíčsku ho vinil ze smrti své manželky po porodu v třebíčské nemocnici v listopadu 2006.

Přístup soudu k řešení případu je podle viceprezidenta svazu Josefa Mrázka katastrofální. Sporem se podle něj bude zabývat grémium svazu. "Můžeme se obrátit na Soudcovskou unii se žádostí o přezkoumání případu," řekl včera Mrázek.

Šestatřicetiletá Jitka Hlavatá zemřela po porodu na krvácení z protržené dělohy a po několikanásobné srdeční zástavě.

Podle posudku komise ministerstva zdravotnictví byly některé postupy lékařů nesprávné a přímo souvisejí se smrtí pacientky. Posudek znalců z Fakultní nemocnice v Brně rovněž připustil některá pochybení a nedostatečné sledování zdravotního stavu rodičky po porodu, avšak bez přímého vlivu na její úmrtí.

Jaroslav Živný, soudní znalec a zkušený porodník se čtyřicetiletou praxí, při soudním jednání toto úterý mimo jiné uvedl, že lékaři pod vedením Žižlavského měli využít všech dostupných diagnostických metod, včetně ultrazvuku.

"To, že dnes běžná diagnostická pomůcka jako ultrazvuk nebyla k dispozici, to není omluva, ale důvod k obvinění," tvrdí viceprezident Svazu pacientů Mrázek.

Žižlavský u soudu prohlásil, že vyšetření ultrazvukem se mohlo udělat, ale přístroj je od porodnického oddělení značně vzdálen a nechtěl pacientku zatěžovat převozem. "Příznaky navíc ukazovaly spíš na plicní embolii," uvedl Žižlavský. Rozhodnutí soudu, který už podruhé zprostil Žižlavského viny, je podle Mrázka podivné a pro pacienty nebezpečné.

"Lékař místo studu z vlastního selhání projevil nespokojenost z toho, že se věc vůbec projednávala. Tím celé řízení ztratilo smysl výstražného upozornění a vyznělo pro žalující stranu spíš jako trest za spravedlivou stížnost," uvedl Mrázek.

Státní zástupce Miroslav Novák podal ještě před vynesením rozsudku návrh na zproštění obžaloby. Odvolal se na znalecké posudky, v nichž se odborníci z oblasti porodnictví a gynekologie nedokázali jednoznačně shodnout, zda Žižlavský postupoval ještě v rámci nebo už za hranicemi lékařského rizika.

Soudce Vilém Machálek rozhodl v úterý stejně jako loni v listopadu. Krajský soud v Brně pak rozsudek zrušil a vrátil případ do Třebíče k novému jednání. Kromě procesních chyb vytkl soudci hlavně skutečnost, že odmítl účast pozůstalé rodiny na jednání i na vyhlášení rozsudku. Machálkovo rozhodnutí kritizovala i Soudcovská unie.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Autor: (ČTK)

Žádné komentáře:

Okomentovat