pátek 19. června 2009

UŽ V SANITCE SI O PACIENTOVI ZJISTÍ VŠE

Vrtulník a vozy záchranky na Jihlavsku a Telčsku budou brzy vybaveny nejmodernějším počítačovým systémem v zemi.

Jihlava - Nejmodernější logistické vybavení sanitních vozů, jaké není nikde v zemi, budou mít od 1. července zásahové vozy a vrtulník Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. Zatím ale jen na Jihlavsku a Telčsku. Projekt je těsně před spuštěním.

Záchranáři dostanou do svých vozů speciální počítačový systém propojený s dispečinkem. Obsahovat bude GPS navigaci a řadu dalších důležitých funkcí. Zdravotníkům ušetří čas a zkvalitní služby pacientům poskytované bojujícím o život. "Pilotní projekt počítá s osazením do jedenácti sanitních vozů na Jihlavsku a Telčsku a také do záchranářského vrtulníku. Zatím jej máme v deseti vozech a zbývající dva dokončíme do konce června tak, abychom mohli od 1. července začít s ostrým provozem. Momentálně jej nanečisto testujeme a vychytáváme případné chyby," řekla Vladislava Filová, ředitelka Zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina. "Ve druhém pololetí letošního roku bychom chtěli tímto systémem vybavit všech padesát vozů zdravotnické záchranné služby na celém území kraje," dodala.

A co všechno speciální komunikační systém umí?

Dispečerka, která přijímá výzvu volajícího, pošle všechny informace přímo do sanitního vozu. Díky GPS navigaci budou zasahující záchranáři přímo směřováni k místu, kde se pacient nachází. Budou si moci zobrazit detailní informace, například fotku domu či dokonce jeho vchod.

"Zdravotníci si v průběhu jízdy mohou vyhledat z naší databáze výjezdů, zda u pacienta již někdy zasahovali. Z informací, které budou mít k dispozici, se tak dozvědí, zda se pacient s něčím léčí, zda má nějaké alergie či jaké léky bere. Na základě těchto informací se mohou lékaři lépe rozhodovat," popisuje výhody ředitelka Filová.

Navíc spoustu času ušetří záchranáři také v rámci administrativy, kterou budou mítmožnost zpracovat, vyplnit a vytisknout přímo v sanitním voze.

"Nyní nově napíší vše v počítači a vytisknou přímo v sanitním voze. Vše bude srozumitelné, čitelné a jednodušší. Vytištěný záznam o zásahu předají v nemocnici, do které pacienta předávají. Kopii odešlou on-line přímo k nám na základnu pro vykazování zdravotním pojišťovnám. Odpadne jim tak dvojí zpracovávání zdravotnické dokumentace. Tím vším se ušetří čas, který mohou věnovat pacientovi," připomíná Filová. Pilotní projekt vybavení jedenácti sanitních vozů a vrtulníku letecké záchranné služby stál zhruba 16,5 milionu korun.

"Kompletní vybavení všech našich sanitek na území celého kraje bude stát 33 milionu korun. Z toho 22 milionu uhradí kraj, zbytek my z našeho rozpočtu," pravila ředitelka zdravotnické záchranné služby kraje Vysočina.

Tento systém bude podle Filové zatím jediný a první v republice. Další kraje ale už o něm také začínají přemýšlet.

Inspiraci našli krajští záchranáři ve Švédsku. A také v Irsku, kde tento systém funguje v celé republice. Užívají ho i záchranáři na Blízkém východě i ve Francii.



***



* Co systém umožní. Přesně vyhledá místo zásahu díky GPS navigaci. On-line napojení na dispečink. Vstup do databáze výjezdů. Tak záchranáři zjistí, jestli už někdy u pacienta zasahovali, s čím se léčí, jaké bere léky, zda má alergie. Systém ulehčí administrativu: dokumentace se vyplní na počítači, pak vytiskne či přímo přepošle.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Žádné komentáře:

Okomentovat