pátek 19. června 2009

DVA DNY SE ZDRAVOTNÍMI SESTRAMI: STRES A ÚNAVA

Praha - Čtyři křivky na obrazovce hlídají čtyři lidské životy. Když je s pacientem ležícím na jiném oddělení zle, vybíhá za ním sestra z koronární jednotky s patnáctikilogramovým batohem první pomoci. A s pětikilovým defibrilátorem.

Redaktorka MF DNES strávila se zdravotními sestrami Všeobecné fakultní nemocnice v Praze dva dny.

Hledala odpověď na to, proč sestry nemají zaplaceno, jak by si přály, proč se na pacienta vždy jen neusmívají a proč se stávají obětí "syndromu vyhoření". Projevuje se vyčerpáním, ztrátou zájmu o práci i podrážděným přístupem k pacientům.

Je sedm ráno, směna začíná. Fascikly zdravotní dokumentace jdou z ruky do ruky a s nimi i klíč od trezoru s opiáty. Heparin, který "proslavil" vrah Zelenka, tu proudí do žil téměř každému z pacientů. Pomáhá ředit krev a žít. Už tady se ukazuje, jak se sestrám kupí odpovědnost. Míchání životně důležitých léků i jejich načasování mají na starosti ony.

Stejně jako práci se stále složitějšími přístroji. "Každá firma je řeší jinak, a tak se to sestry musí znovu učit," popisuje technické systémy staniční sestra Ilona Lálová.

Lékaři sestrám předali i další povinnosti, jako je třeba léčba proleženin. K vysoce odborné práci však stále patří i vynášení mís. Už příští měsíc dostanou sestry přidáno 15 procent platu. "Určitě to pomůže," říká hlavní sestra Anna Chrzová. K tomu, aby dokázaly překonávat stres a rostoucí odborné požadavky, by však potřebovaly ještě jedno: aby je lékaři i lidé více uznávali.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Žádné komentáře:

Okomentovat