pátek 19. června 2009

JSOU V ORDINACI SAMI, ZODPOVĚDNÍ A PŘEPRACOVANÍ

Praha - Ivana Nulíčková předsedá pražské sekci Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

A tak se stále konfrontuje s tím paradoxem - ačkoliv šéfuje doktorům, kteří se starají o batolata, předškoláky nebo pubescenty, většinou jsou to dámy a pánové v letech.
Každý rok navíc pražští pediatři zase o něco zestárnou. Jenže i kdyby chtěli jít do důchodu a předat ordinace mladším, nemohou. Nemají komu. "Mladí dětští lékaři nejsou. Často se jim nechce odvádět tu dělnickou práci," tvrdí Nulíčková.



* Bojí se, že budou od rána do večera v ordinaci, ale nikdo to neocení?



Určitě. Práce na klinice je pro mladé lékaře mnohem prestižnější, pracují s obrovskou škálou přístrojů a zodpovědnost za případnou chybu nese klinika. Kdežto v ordinaci jsou sami, přepracovaní a veškerá odpovědnost je jen na nich.



* Přitom peněz si tolik nevydělají...



Alespoň že ministerstvo zdravotnictví rozjelo projekt takzvaných rezidenčních míst. Dřív se lékař zaučoval tak, že pracoval na 0,1 úvazku u praktika, a nevydělal si tak vůbec nic. Teď jim ministerstvo na rezidenčním místě přispívá.



* Takže se konečně začnou v Praze objevovat mladí dětští lékaři?



Příliš optimistická bych nebyla. Projekt se teprve rozjíždí, navíc pro tento rok je dohromady vypsáno jen dvaatřicet rezidenčních míst. To pediatrii rozhodně nezachrání a bude trvat tři až čtyři roky, než budou poznat první výsledky.



* V Praze teď ordinuje kolem dvou set padesáti pediatrů. Není to málo?



Není, spíš záleží na lokalitě. Jsou části Prahy, kde na lékaře připadá kolem sedmi set pacientů, a to je velmi dobrý stav. A pak jsou místa, kde je nedostatek lékařů a každý má přes tisícovku dětí. Pro srovnání, na severní Moravě na některé pediatry připadá až patnáct set dětí.



* Takže nehrozí, že budou po třiceti letech zase přeplněné čekárny?



Neměly by, ale to hodně záleží na lokalitě, pověsti lékaře i roční sezoně.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Žádné komentáře:

Okomentovat