čtvrtek 2. října 2008

PACIENT ZBIL PACIENTKU I SESTRU

Brno - Rány pěstmi a plastovou lahví schytala v pondělí ráno pacientka nemocnice u svaté Anny. A to přímo od jiného pacienta. Ten se útokem, při kterém také napadl zdravotní sestru berlí, zbavoval úzkosti.

Brno



Brno - Rány pěstmi a plastovou lahví schytala v pondělí ráno pacientka nemocnice u svaté Anny. A to přímo od jiného pacienta. Ten se útokem, při kterém také napadl zdravotní sestru berlí, zbavoval úzkosti.

"Chtěl odtud utéci, a objednal si dokonce i taxík. Když však zjistil, že dveře jsou zamčené a ven se nedostane, vtrhl do našeho pokoje. Osmdesátiletou paní, která tady se mnou leží, uhodil pěstí a pak i PET lahví. Šla jsem jí na pomoc a začal ohrožovat i mne," líčí Anna Černá, která se v nemocnici léčí na druhé interně.

A pacient zuřil dál. "Ve druhém pokoji vzal berli a začal se s ní ohánět proti sestřičkám. Tu nejodvážnější, která mu ji chtěla vzít, uhodil do ruky. Berli se mu podařilo vzít až po chvíli," vypráví dál pacientka.

Nemocnice u svaté Anny potvrdila, že se nepříjemná událost opravdu stala.

"Starší muž inzultoval jednu pacientku, sestry ho však zklidnily a byl převezen do jiné nemocnice," uvedla tisková mluvčí Naděžda Kuklínková. Podle ní při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Muže den předtím navštívil psycholog, protože se už dříve choval k sestrám agresivně. "Vyhrožoval jim, že je zabije," uvedla Anna Černá. "Psychická vyšetření trvají delší dobu. Po tomto incidentu se však tento případ začal hned řešit," uvedla Kuklínková a dodala, že pacient má zřejmě i psychické problémy.

Ačkoliv se to zdá nepochopitelné, pacienti, kteří kolem sebe rozdávají rány, nejsou v nemocnicích tak neobvyklým jevem.

"Setkala jsem se s tím už několikrát. Agresivní někdy bývají pacienti, které přiveze do nemocnice záchranka. Jsou dezorientovaní, jakoby mimo sebe. A když na ně začnou na operačním sále svítit lampy, proberou se a napadnou zdravotnický personál, přestože se jim snaží pomoci. Neříkám, že je to na denním pořádku, ale stává se to," uvedla mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.

Kde se bere ta úzkost, kterou někteří pacienti nezvládnou, a z nemocnic dokonce i utíkají? "Bojí se bolesti a jsou v tom někdy i předsudky, že lékařský zásah ještě více zhorší jejich zdravotní stav nebo léky budou mít jiné, nežádoucí účinky. A někdy se i bojí odhalení pravdy. Myslí si, že jim bude lépe, když o nemoci nebudou vědět," říká psycholog Jiří Brančík.

Podle něj se s tím dá bojovat jen klidným přístupem zdravotnického personálu. "Tím, že pacientovi v klidu vysvětlí, co se s ním bude dít, a co nejvíce ho poučí. Pak ta úzkost může zmizet nebo se alespoň zmenšit," dodal. "Je pravda, že někteří pacienti pobyt v nemocnici opravdu špatně snášejí," potvrzuje Anna Nesvadbová z Fakultní nemocnice Brno.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Datum vydání: 02.10.2008



Rubrika: Z celé země
Autor: HELENA VACULOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat