úterý 30. září 2008

CHCEME AKREDITOVANÉ NEMOCNICE. KVŮLI BEZPEČNOSTI

Základním celosvětovým problémem ve zdravotnictvi je nepoměr mezi možnými ekonomickými zdroji a současnými vědeckými poznatky. V českém zdravotnictví nyní panuje chaos, který nemá obdoby a snaží se zbořit všechno pozitivní.

29.9.2008 Mladá fronta DNES str. 03 Střední Morava

Eliška Sovová

Základním celosvětovým problémem ve zdravotnictvi je nepoměr mezi možnými ekonomickými zdroji a současnými vědeckými poznatky. V českém zdravotnictví nyní panuje chaos, který nemá obdoby a snaží se zbořit všechno pozitivní. Použití akciových společností, které mají za cíl zisk, musí být vždy na úkor pacienta nebo zaměstnance. Na druhé straně privátní sektor do zdravotnictví jistě patří, máme dobré zkušenosti se systémem privátních praktických lékařů, ambulantních specialistů, privátních nemocnic, které se specializují na placenou péči (plastické operace, některé chirurgické zakroky).

A tak základem poskytované zdravotní péče musí být její dostupnost a kvalita pro všechny obyvatele kraje. Na základě demografických výzkumů a ve spolupráci s odborníky vytvoříme koncepci rozvoje zdravotní péče v kraji na období nejméně 10 let tak, aby v centru pozornosti stáli nejen spokojení pacienti, ale i spokojený zdravotnický personál. Všechny krajské i fakultní nemocnice by měly být do roku 2010 akreditovány příslušným orgánem tak, aby byly splněny také mezinárodní bezpečnostní cíle. Patří sem především komunikace s pacienty, správná identifikace pacientů, zvýšení bezpečí u rizikových léků, prevence záměny pacienta, výkonu a lokalizace provedení nebo zavedení postupů ke snížení rizika poškození pacientů v důsledku pádů.



Foto popis|



O autorovi| Eliška Sovová Šance pro náš kraj



Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Žádné komentáře:

Okomentovat