čtvrtek 11. září 2008

ŽENY CHYSTAJÍ PROTESTY PROTI SITUACI V ČESKÉM PORODNICTVÍ

Asi zbytečně. Ženy sdružené v Unie porodních asistentek a Hnutí za aktivní mateřství se domnívají, že je s nimi v českých porodnicích manipulováno. Údajně jsou porušována jejich lidská práva.

Situace v českém porodnictví je vážná, myslí si aktivistky. Unie porodních asistentek a Hnutí za aktivní mateřství je přesvědčeno o tom, že ženám v českých porodnicích jsou upírána jejich základní lidská práva a personál s nimi jedná přinejmenším nevhodně.

Podle nich jsou rodičkám nuceny zbytečné, a dokonce škodlivé praktiky, aniž to situace nezbytně vyžaduje. Proto se rozhodly připravit petici za zlepšení služeb v českém porodnictví a za péči přátelskou a bezpečnou pro matku a dítě. Ve středu 8. října uspořádají demonstraci před ministerstvem zdravotnictví.

"Žádná česká porodnice neposkytuje veškerou péči v souladu s nejnovějšími výsledky vědy," tvrdí Petra Sovová z Hnutí za aktivní mateřství. Podle ní je na klientkách jednotlivých zdravotnických zařízení, aby bezpečnou péči samy vyžadovaly. K tomu je ale nezbytné, aby byly dostatečně připravené, vzdělané a komunikativní. Sama se domnívá, že bohužel jsou podobné ženy stále v menšině.

Navíc pokud si žena přinese svůj vlastní "porodní plán", tedy soupis svých přání a požadavků ohledně porodu a péče o sebe i své dítě, většina porodnic na něj nebere ohled a naopak ženy vmanipuluje do situace, která vyhovuje zdravotnickému personálu.

Diskriminace porodních asistentek

"Zbytečné medicínské zásahy při porodu poškozují zdraví matek a dítěte," domnívá se Marie Vnoučková, porodní asistentka. Podle ní jsou lékařské zásahy do porodů nadbytečné a často vedou ke komplikacím. "Žena by měla rodit pouze s porodní asistentkou, která je matce a dítěti přátelská," dodává. Naopak lékařský model péče vnímá podle aktivistek porod jako "chirurgický zákrok prováděný v pánevní oblasti ženského těla a zahrnuje odstranění plodu a placenty".

"V České republice jsou porodní asistentky diskriminovány, protože jsou v nemocnicích podřízeny lékařům, kteří je nenechají samostatně pracovat," je přesvědčena Ivana Königsmarková z Unie porodních asistentek. Mimo jiné prý ministerstvo nebere na jejich názory ohled.

Ministerstvo chce debatu

S názory aktivistek ministerstvo zdravotnictví nesouhlasí. Podle mluvčího Tomáše Cikrta jsou protesty zbytečně militantní a vyhrocené, navíc vedené příliš negativně. "Nerozumím tomu, proti čemu chtějí porodní asistentky protestovat. jejich návrhy řešíme, vedeme diskusi, ale zřejmě nikoliv podle představ aktivistek," říká mluvčí.

Situace v českém porodnictví není podle něj tak černá, jak ji vykreslují aktivistky. "Samozřejmě, že ne vše je ideální. Rozhodně se otevřené debatě nevyhýbáme," vysvětluje Cikrt. Podle něj by bylo lepší, kdyby porodní asistentky vedly kampaň pozitivně a spíše se snažily motivovat přímo v porodnicích. "Ministerstvo nemůže lékaře poslat na letní převýchovné tábory, ani vydat pastýřský list, které vše okamžitě změní," dodává.

Realita je jinde

S postoji aktivistek jednoznačně nesouhlasí Libor Vylíčil, gynekolog a ředitel Nemocnice Litomyšl. "Protestují proti situaci, která panovala v porodnicích před mnoha lety. V současnosti se porodnice samy snaží, aby nabídly ženám co možná nejlepší služby," vysvětluje.

Konkrétně tolik diskutované holení intimních partií nebo podání klystýru je v současnosti na rozhodnutí ženy, nikoliv lékaře. Rovněž nástřih hráze se neprovádí rutinně, ale pouze v indikovaných případech se souhlasem ženy. Podání analgetik záleží rovněž na ženě."Vysvětlím klientce, že je na ní, jestli chce rodit tři hodiny nebo dvanáct hodin. Pokud nechce podat léky proti bolesti nebo na urychlení porodu, nic se neděje," říká.

V současnosti navíc v nemocnicích převládá trend, že u porodu pomáhají pouze porodní asistentky a lékaři jen dohlížejí. Přirozeně probíhající porod porodní asistentky řídí úplně. "U všech třech mých porodů byla pouze asistentka, u posledního dokonce se jen chodila dívat. Lékař přišel až když byly děti na světě," popisuje své zkušenosti Romana Jandourková, která má za sebou porody v Ústavu péče pro matku a dítě v Praze Podolí.

Po domácku v porodnici

Aktivistky obou organizací stojí také za snahou více rozšířit možnost žen rodit doma nebo v porodním domě zcela bez asistence lékaře pouze s porodní asistentkou. "Vysoké procento poporodních depresí a poporodních poranění nesvědčí o dobré práci lékařů," tvrdí Michaela Mrowetz, zastánkyně domácích porodů. Podle ní je porod doma stejně bezpečný jako v porodnici. Naopak porod ve zdravotnickém zařízení s sebou nese zbytečné komplikace jako riziko císařského řezu.

"Výskyt poporodní deprese nesouvisí s místem porodu, ale s porodem samotným v důsledku změn hormonálních hladin," reaguje na názor aktivistky psycholog Jan Krása přednášející na Masarykově univerzitě v Brně. Podle něj je naopak pro ženy vhodné, když zůstávají po porodu v péči odborníků, ale také rovněž v příjemném prostředí. "Nejde ani tak o to, že by nutně potřebovaly lékařský zásah, ale mají kolem sebe odborné zázemí a je jim poskytována kvalifikovaná péče," dodává.

Žádné komentáře:

Okomentovat