středa 22. října 2008

ČESKÉ NEMOCNICE NEMAJÍ DOST LÉKAŘŮ A SESTER

České nemocnice nemají dost lékařů a sester, aby udržely současnou kvalitu zdravotní péče. Na konci června hlásily úřadům práce 628 volných lékařských míst.

Česká lékařská minulý týden oznámila, že kvůli nedostatku lékařů ve zdravotnických zařízeních nemůže garantovat kvalitu jejich péče. "Bez adekvátního zaplacení lékařů není možné čekat, že by pracovali v českých nemocnicích. Odcházejí tam, kde si jejich práce více váží a dokážou je lépe zaplatit," řekl Kubek. "Na první pohled je vše v pořádku, počet lékařů stoupá, ale není to tak. Přibývá důchodců a lékařek na mateřské dovolené, členy ČLK zůstávají i lékaři pracující v zahraničí. Letos poprvé klesly počty soukromých lékařů, což znamená, že jich ze škol do praxe šlo minimum," vysvětlil prezident ČLK. Podle něj ročně v České republice absolvuje medicínu přibližně 900 lékařů, z nichž jedna pětina jsou cizinci.

Kubek již delší dobu upozorňuje na to, že do budoucna se problém může ještě prohloubit. Lékaři stárnou, dvě třetiny jsou starší 50 let, pětina překročila šedesátku. Jen 7 % lékařů je mladších 40 let. Příčinou nedostatku lékařů v nemocnicích jsou podle Kubka nízké výdaje na zdravotnictví. Podíl HDP by podle doporučení Evropské unie měl být kolem 8 %, v Česku je to 6,5, uvedl. "Mezi zeměmi OECD dávají na zdravotnictví v přepočtu na HDP a kupní sílu méně jenom Polsko a Jižní Korea," poznamenal prezident.



Lékaři mizí za hranice



K nedostatku lékařů v Česku přispívá podle Kubka jejich odliv do ciziny. Od roku 2002 do srpna 2008 vydala 1954 potvrzení o profesní bezúhonnosti. Lékaři je potřebují, aby mohli pracovat v zahraničí. Výpadek už prý nedokáže nahradit příliv zahraničních lékařů. V roce 2003 pracovalo v Česku 829 lékařů z ciziny, v roce 2005 už 1188. Od té doby počty výrazně klesly, přesná čísla ale nejsou.

Zcela devastující vliv na počet lékařů měl podle Kubka zákon o jejich vzdělávání. "Stát přestal finančně přispívat na vzdělávání lékařů, to se negativně projevuje na jejich počtech," řekl Kubek. Ministerstvo zdravotnictví s tímto nesouhlasí. Ministr Julínek na sjezdu praktických lékařů řekl, že jeho ministerstvo se vzděláním lékařů jako první začalo vážně zabývat a stát naopak vytvořil předpoklady a našel peníze na jeho podporu.



Bariéra mezi ambulantní a nemocniční medicínou



Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta má Česká republika v přepočtu na počet obyvatel více lékařů než řada zemí EU. "Chybějí jen v některých místech, některých specializacích a některých nemocnicích," řekl pro ČTK Cikrt. "ČLK vytáhla pár dnů před volbami evergreen, že lékařů je málo a jsou špatně hodnoceni. Je to politické konání ve prospěch opozice a stínového ministra ČSSD a bývalého prezidenta ČLK Davida Ratha," dodal Cikrt. V Česku připadá na 1000 obyvatel 3,6 lékaře, průměr zemí OECD je 3,1. V ČLK jsou povinně všichni lékaři. Je to celkem 46 930 lidí, proti loňsku jich 633 přibylo.

Nedostatek lékařů v nemocnicích prohlubuje podle Milana Kubka i nepropustná bariéra mezi nemocnicemi a soukromým sektorem. "V Česku nefunguje, co je v civilizovaných zemích obvyklé, že lékaři z nemocnic mají současně privátní praxi a naopak lékaři soukromí mohou své pacienty ošetřovat také v nemocnici a spolupodílet se na zajištění péče v těchto zařízeních," řekl Kubek.

Název zdroje: Zdravotnické noviny

Datum vydání: 13.10.2008

Nadpis: Komora: Lékaři ubývají

Strana: 2

Rubrika: Z domova

Autor: op

Ročník: 57

Číslo: 41

Odkaz: http://www.zdn.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat