úterý 1. června 2010

PACIENTI ČASTO ZBYTEČNĚ HLADOVÍ

Praha - Česká asociace sester (ČAS) vyzvala zdravotníky i vedení nemocnic, aby věnovali pozornost výživě pacientů. Podle průzkumů totiž trpí 40 procent pacientů v nemocnicích podvýživou. V léčebnách hladoví až 60 procent lidí. Jídlo sice dostanou, ale jejich zdravotní stav jim znemožní, aby ho pozřeli. Podvýživa nemocné nezabíjí, ale přispívá ke komplikacím, prodlužuje dobu léčby a prodražuje ji.

Asociace sester vyzvala také ministerstvo zdravotnictví, ať vydá Akční plán výživy v nemocnicích a ambulantní sféře. Asociace vytvořila standardy výživy a nabízí je nemocnicím, řekla včera zastupující prezidentka ČAS Anna Skalická. Ministryně Dana Jurásková výzvu ČAS podpořila.

Výživa je důležitá Podle průzkumu nepovažuje 60 procent zdravotníků výživu za součást léčby, naproti tomu 80 procent pacientů je přesvědčeno, že je pro úspěch léčby zásadní a je důležitá i pro to, jak se v nemocnici cítí. Lékaři a sestry sledují, zda pacient užil svůj lék, případně jak se cítí, cíleně ale nesledují, zda a kolik toho snědl a vypil a zda zbytečně nehladoví. Ministerstvo chystá ve druhé polovině roku kampaň, v níž seznámí zdravotníky podrobně s obsahem akčního plánu výživy. Z téměř tři čtvrtě miliardy korun z fondů EU dá část na vzdělávání nutričních terapeutek.

Název zdroje: Znojemský deník

Žádné komentáře:

Okomentovat