úterý 1. června 2010

LÉČÍ I ODPOLEDNE: PACIENTI SE DIVÍ, ALE VYHOVUJE JIM TO

Praktický lékař Jan Bělobrádek má ordinaci už několik let jednou týdně otevřenu až do večera. Prý to vítá čím dál víc lidí. Jsou rádi, že mohou přijít po pracovní době nebo doprovodit k lékaři starší příbuzné.

ČERVENÝ KOSTELEC Lékař a předseda Okresního sdružení praktických lékařů na Náchodsku Jan Bělobrádek, který má ordinaci v Červeném Kostelci, ordinuje už několik let vždy jednou týdně až do pozdního odpoledne.

"Zájem pacientů o návštěvu v odpoledních hodinách stoupá a mnozí si na to zvykají. Přestože takto ordinuji už roky, mnozí lidé se pořád diví, že bývám v ordinaci až do večera. Ohlasy jsou pozitivní a pacientům to vyhovuje," říká lékař.

Myslí si, že pacientů, kteří si chtějí přivstat a jít k lékaři ráno ještě před nástupem do zaměstnání, je méně než těch, kteří přicházejí odpoledne. Možnost navštívit lékaře navečer podle něj nejvíc využijí lidé ve větších městech, kde pracovní doba končí později odpoledne. Odpolední návštěva ordinace se podle Bělobrádka hodí jak lidem, kteří jdou ze zaměstnání, tak i starším pacientům, které dopoledne nemá k lékaři kdo doprovodit. Příbuzní je obvykle mohou do ordinace dovézt až poté, co se vrátí z práce. "Jediné na co odpolední ordinační doba naráží, je to, že lékárny nemají otevřeno do osmnácti, ale pouze do sedmnácti hodin. Ovšem lidé, kteří přicházejí do ordinace odpoledne nebo navečer, většinou žádné akutní problémy nemají. Jsou to pacienti, které něco trápí dlouhodobě," říká Bělobrádek. Dodává, že při klidnějším odpoledním provozu mají pacienti i více prostoru své záležitosti prodiskutovat.

Nejvíc vycházejí pacientům vstříc na Náchodsku

Největší počet lékařů, kteří využili nabídku Všeobecné zdravotní pojišťovny na to, že za finanční zvýhodnění budou pacienty objednávat a alespoň jeden den v týdnu pro ně ordinovat až do večera, je právě na Náchodsku. Podle Bělobrádka to souvisí se snahou tamních zdravotníků dohodnout se a spolupracovat.

"Byl jsem za kolegy osobně vysvětlovat, že je to progresivní věc a že bychom ji měli podpořit. I k tomu slouží profesní organizace," míní Bělobrádek, který se do programu rovněž přihlásil. Domnívá se, že i tímto přístupem lékaři ukáží ochotu pacientům vyjít vstříc.

Seznamy lékařů, kteří pacienty objednávají a nabízejí jim výhodnější ordinační hodiny, Všeobecná zdravotní pojišťovna zveřejňuje na svých internetových stránkách. Praktičtí lékaři by měli svým pacientům případně zprostředkovat i vyšetření u specialistů.

K podobným novinkám místo příspěvků na plavání či masáže přistoupily zdravotní pojišťovny v době ekonomické krize. Zavedení možnosti objednávek plánuje od konce května i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Ta už svým pojištěncům nabízí takzvanou Kartu života. Je v ní souhrn důležitých údajů o zdravotním stavu pojištěnce, a to i pro případ ošetření rychlou záchrannou službou. Dostupná je i elektronicky.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - východní Čechy (Hradec Králové)

Žádné komentáře:

Okomentovat