úterý 11. května 2010

JE PACIENT NEVOLNÍK?

„Tak si vás tady necháme," rozhodne člověk v bílém. Asi doktor, ale který? A co vlastně říkal? Po jeho rozhodnutí se navíc roztočí kolotoč úkonů, které neznáte a nechápete. Kdy skončí a co nás ještě čeká? Nevíme a máme strach.

V mnoha nemocnicích to stále ještě vypadá přesně takhle. Personál se vám nepředstaví, nebo tak rychle a nesrozumitelně, a navíc v době, kdy vaše myšlenky mnohem víc zaměstnávají vaše vlastní potíže. A ptát se potom? Koho, když příště přisviští jiná neznámá tvář a vychrlí na vás naučenou mantru: „Tak, co, vše v pořádku, že? A domů? No, to se uvidí!"

Co mi to dáváte

Pokud se vůbec stihnete zeptat, co vám dávají za prášky, a doktor stačí odpovědět, uslyšíte neurčité "to máte na nervy", "aby se vám lépe spalo" (i když třeba se spaním problém vůbec nemáte), "to je na dýchání", pronesené se shovívavým úsměvem, jako že byste tomu stejně nerozuměli.

Ráno vás vzbudí v půl šesté, ale snídaně je až v osm. Máte-li jít na vyšetření, stejně ani žádnou nedostanete. Jenže dopoledne se vleče a ranní vyšetření, kvůli němuž jste nejedli od včera od pěti hodin, kdy se rozdávají večeře, se přehoupne do dopoledne, protože zřízenec, který pro vás měl přijít, má jiné pochůzky. Nikdo vám ani neřekne, kdy tedy na tu hrůzu půjdete, a tak sedíte (ležíte) a čekáte a čekáte, jako nevolník.

Jaká práva?

Letošní Den práv pacientů byl už čtvrtý v pořadí a připojil se k němu i Státní ústav pro kontrolu léčiv za podpory svých partnerů, mezi něž patří i Koalice pro zdraví. Důležitou aktivitou SÚKLU v tomto smyslu je i informační kampaň o nebezpečnosti některých léků. Dostupnost těchto údajů patří k právu každého pacienta.

Práva pacientů celkově jsou jedním z důležitých témat v celé Evropě. V EU utrpí osm až 12 procent pacientů v nemocnicích újmu, a nemusí jít jen o psychickou zátěž. Škody lidem vznikají nejčastěji kvůli chybnému podání léku, chirurgickým pochybením, diagnostickým chybám a infekcím spojeným s pobytem v nemocnici.

Podle čeho ale člověk předem pozná, jak se k němu budou v daném zdravotnickém zařízení chovat? Hodně napoví výsledky ankety Nejlepší nemocnice.

Kde je nejlepší nemocnice?

Pacienti v ní i letos mohou hlasováním vyjádřit osobní názor na nemocniční prostředí a podílet se tak na zvyšování kvality a efektivity ve zdravotnictví.

Hlasovat můžete buď v jednotlivých nemocnicích, prostřednictvím adresy www.nejlepsi-nemocnice.cz

Projekt je zaměřen na sledování a porovnávání skoro 160 nejvýznamnějších českých nemocnic. Odstartoval v březnu 2010 a hlasovat můžete až do 31. října tohoto roku. Výsledný žebříček českých nemocnic za rok 2010 bude zveřejněn koncem listopadu.

Hlavně bezpečně

Hlavním partnerem projektu „Nemocnice ČR 2010" se stal provozovatel elektronických zdravotních knížek, společnost IZIP.

Lidé v současné době očekávají lepší přístup ke zdravotní péči, její vyšší kvalitu, používání nejnovějších technologií, léčebných metod a postupů. Pacienti se prostě chtějí více podílet na rozhodování o svém zdraví.

Ministerstvo zdravotnictví má letos pro zlepšení nemocniční péče pět cílů: bezpečnou identifikace pacientů, bezpečnost při používání rizikových léčiv, prevenci záměny pacienta, výkonu a strany při chirurgických výkonech, prevenci pádů pacientů a zavedení optimálních postupů hygieny rukou při poskytování zdravotní péče.

autor: uzi

Název zdroje: Žena.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat