úterý 11. května 2010

CO SE ZMĚNILO V PÉČI O PACIENTY V KRAJI ZA DVACET LET

Víc sanitek, lepší vybavení a vrtulník .

V roce 1990 jezdily po Ostravě jen dvě sanitky s lékařem, dnes má záchranka 9 sanitek vybavených moderní technikou, z toho 4 jezdí s lékařem a 5 se zdravotní sestrou. "V celém Moravskoslezském kraji dnes máme hustší síť výjezdových stanovišť pro sanitky a od roku 1989 i základnu pro vrtulník, což urychluje příjezd k pacientovi. Díky kvalitnímu vybavení a rychlému transportu nemocných na specializovaná pracoviště ošetřujeme stále více lidí, loni už jsme měli 95 tisíc výjezdů, ale také se nám daří zachránit mnohem víc životů než dřív," říká šéf krajské záchranné služby Roman Gřegoř.

Za léčbou srdce už lidé nemusí jezdit do Brna

Když kardiolog Marian Branny potřeboval před dvaceti lety zobrazit tepny srdce svého pacienta, musel ho poslat do Brna, výjimečně i do Prahy či Hradce Králové, jinde tehdy koronarografii nedělali. Problém byl, když pacient na nemocenské přibral, stačila jen tři kila nadváhy a jel tam zbytečně. "Nikoho nezajímalo, že měl bolesti, musel jet domů, zhubnout a vrátit se v jiném termínu. Někteří se toho nejspíš ani nedožili. Ta doba je naštěstí pryč. Dnes zachraňujeme životy právě proto, že moderní vyšetřovací i léčebné metody jsou dostupné všem," říká vedoucí lékař kardiocentra Nemocnice Podlesí.

V boji s rakovinou pomůže kybernůž

Dávno pryč jsou časy, kdy se řada onkologických pacientů z našeho kraje jezdila léčit do Prahy či Brna. S výjimkou dětí se naopak už brzy začnou sjíždět pacienti z jiných krajů do Ostravy. Zdejší fakultní nemocnice totiž testuje unikátní ozařovací přístroj - kybernetický nůž. "Odhaduji, že začátkem července začneme léčit pacienty," říká přednosta onkologické kliniky David Feltl s tím, že nabídne naději na život lidem, kterým zatím příliš pomoci nemůže. Jde například o pacienty s nádory blízko míchy či v plicích, jejichž ozařování je rizikové. Nový přístroj je ale velmi přesný, zničí jen nemocnou tkáň.

Dialýzy se dnes dočká každý, kdo ji potřebuje

Zatímco ještě před čtvrt stoletím měli starší pacienti se selhávajícími ledvinami malou šanci na přežití, protože přístrojů na umělé čištění krve bylo málo a souhlas k léčbě dávala vládnoucí komunistická strana, dnes mají nárok na pomoc všichni. Někteří si dokonce mohou vybrat, kde se chtějí léčit. Například na Novojičínsku jsou tři dialyzační centra, z toho dvě se otevřela letos. "Od starších lékařů vím, že v minulosti se na dialýzu dostali jen vybraní pacienti, navíc ve věku jen do 50 let. Pak už neměli k této léčbě přístup a umírali," říká lékařka interního oddělení novojičínské nemocnice Václava Honová.

Zachraňuje očkování i monitory dechu

I když v léčbě dětí jsme na tom byli podle lékařů i před dvaceti lety poměrně dobře, úmrtnost nebyla vysoká, pokrok je znát. "Tehdy nebyly na oddělení ani infuzní pumpy, léky kapaly dětem do žíly přímo přes injekční jehlu, což byl problém. Dnes máme k dispozici kvalitní pomůcky i vyšetřovací přístroje, jsme schopni zachraňovat děti, které neváží při narození ani kilogram, nebo mají vážné vrozené vady. Před vážnými hemofilovými infekcemi už chrání děti očkování a každého novorozence hlídá v nemocnici monitor dechu," líčí změny primář dětského oddělení Nemocnice Třinec Štěpán Rucki.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Žádné komentáře:

Okomentovat