čtvrtek 17. září 2009

NEMOCNICE UVOLNÍ AŽ STOVKY LŮŽEK

PRASEČÍ CHŘIPKA V KRAJI. Zdravotníci v Moravskoslezském kraji se kvůli hrozbě zmutování viru takzvané prasečí chřipky připravují na možnou pandemii. Uvažují o tom, kolik lůžek v nemocnicích uvolní, zásobují se antivirotiky či pořizují nové dýchací přístroje.

Ostrava - Nikdo z odborníků na infekční nemoci nedokáže v této chvíli s jistotou říci, jak se bude vyvíjet šíření a chování viru, který vyvolává takzvanou prasečí chřipku.

Obavy epidemiologů z toho, že virus zmutuje a začne ve velkém zabíjet nebo přinejmenším poutat pacienty na nemocniční lůžka s vážnými komplikacemi, jsou ale tak velké, že se na tuto situaci připravují také zdravotníci v našem kraji.

Díky tomu, že hrozbu pandemie nepodceňují, už nyní vědí, že v případě nouze budou zdejší nemocnice schopné uvolnit pro pacienty s těžším průběhem prasečí chřipky až několik stovek svých lůžek...

"Po dohodě s hygienickou stanicí jsme požádali všechny nemocnice v našem kraji, bez ohledu na to, zda patří městu, kraji nebo soukromé firmě, aby vypracovaly vlastní pandemické plány pro případ, že by onemocnění postihlo větší množství obyvatel kraje," říká vedoucí oddělení zdravotní péče krajského úřadu Hana Buryová.

Pandemické plány nemocnic teď kontrolují hygienici, kteří z nich sestavují ucelený plán postupu v našem kraji a po některých nemocnicích chtějí doplnit ještě konkrétnější informace, například o potřebném množství ochranných pomůcek, počtech dýchacích přístrojů či zaměstnanců, kteří by měli být přednostně naočkovaní, aby odolali nákaze a zajistili chod zařízení...

"Evropští odborníci odhadují, že při pandemii by mohlo prasečí chřipkou onemocnět asi 30 až 50 procent obyvatelstva," říká vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Ostravě Irena Martinková. "Předpokládáme sice, že většina nemocných se bude tak jako nyní léčit doma. Ale musíme počítat i s tím, že bude nutné hospitalizovat větší množství lidí, a my už teď víme, kam je umístit," líčí epidemioložka.

Největšímu počtu pacientů z kraje by se zřejmě mohlo dostat pomoci ve Slezské nemocnici v Opavě. "Můžeme pro ně vyčlenit 25 až 350 lůžek, podle naléhavosti," řekl mluvčí zařízení Daniel Svoboda. Podotkl, že nejdříve by nemocnice hospitalizovala pacienty na infekčním oddělení a poté by postupně uvolňovala jednotlivá patra pavilonu V.

Podobně by postupovaly i další nemocnice. "V případě pandemie prasečí chřipky můžeme pacienty uložit na 58 lůžek infekční kliniky a pak dočasně změnit i využití dalších 102 lůžek z jiných oddělení," uvedl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

"K uvolňování lůžek by docházelo podle aktuální situace a tak, abychom neohrozili zdravotní stav jiných pacientů," dodal pracovník úseku krizového managementu nemocnice Jaroslav Chovanec.

Fakultní nemocnice vypracovala podle hygieniků svůj pandemický plán do nejmenších detailů.

"Máme už zajištěné ochranné pláště, čepice, ústenky, rukavice, filtrační polomasky s ventily a podobně," líčí Oborný s tím, že mezi důležitý materiál patří i dezinfekční prostředky na kůži, nástroje, stěny, podlahy či toalety, které jsou účinné proti virům.

Na mimořádný příliv pacientů je nachystaná také nemocnice v Krnově. V případě nutnosti uvolní od 25 do 140 lůžek. "Jako největší zdravotnické zařízení bruntálského okresu jsme připraveni zajistit péči postiženým občanům. Nechceme nic nechat náhodě. Tím spíš, že souběžně s prasečí chřipkou se může na podzim nebo v zimě šířit i běžná chřipka," uvedl ředitel nemocnice Ladislav Václavec. Proto nemocnic e rozšířila například zásoby antivirotik, které pomáhají zvládnout komplikace nemoci, a shání peníze na nové dýchací přístroje k lůžkům. Nyní jich má k dispozici osm. "Po uzavření anesteziologicko-resuscitačního oddělení v Bruntále ale potřebujeme další dva," netají Václavec.

Autor: IVANA LESKOVÁ

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Rubrika: Kraj Moravskoslezský

Žádné komentáře:

Okomentovat