úterý 8. září 2009

NEMOC SE UŽ ŠÍŘÍ I MEZI ČECHY

Prasečí chřipkou se dosud na Moravě a ve Slezsku nakazila téměř třicítka lidí.

Ostrava - Necelá třicítka nakažených, hlavně mladých lidí, kteří si virus A(H1N1) přivezli z ciziny. Nejčastěji z Velké Británie, USA či třeba Španělska. Taková je bilance výskytu prasečí chřipky na Moravě a ve Slezsku téměř čtyři měsíce od popsání nového viru. Sdělili to zástupci Zdravotního ústavu Ostrava, jednoho ze dvou pracovišť v Česku, která prokazují nákazu prasečí chřipkou. Upozornili mimo jiné na to, že ačkoli je snaha, aby nakažení zůstávali v izolaci, jsou evidovány už i první případy šíření nemoci mezi lidmi v Česku.

Diagnostiku nemoci Zdravotní ústav Ostrava provádí ve většině případů pomocí polymerázové řetězové reakce (PCR), metody doporučené Světovou zdravotnickou organizací. Případně klasickou metodou izolace viru, která však trvá týden i více a je důležitá spíš pro vědecké účely. V čem spočívá metoda PCR?

"Jejím prostřednictvím množíme úsek nukleové kyseliny viru. Pokud je množení úspěšné, lze říct, že v primárním vzorku byl přítomný virus prasečí chřipky," zjednodušeně líčí postup vedoucí oddělení molekulárně biologických metod Zdravotního ústavu Ostrava Jakub Mrázek.

Pak otevírá dveře pracoviště a názorně ukazuje, jak se virus prokazuje - od umístění vzorků odebraných z nosu či nosohltanu pacienta ve sterilním boxu přes osamostatnění úseku RNA, k níž se přidá reakční směs, až po očekávání výsledku.

Nebezpečí viru může vzrůst, pokud zmutuje. A to hrozí Budou pracovníci Zdravotního ústavu stíhat prověřovat vzorky, když se naplní pesimistické scénáře a na podzim prasečí chřipkou onemocní dva miliony Čechů?

"Pokud by přibývaly tisíce pacientů denně, prostřednictvím PCR bychom neprokazovali virus prasečí chřipky u každého z nich, ale jen u rizikových osob. U ostatních by se chřipka diagnostikovala na základě vyšetření lékaře," reaguje Jakub Mrázek a dodává, že Krajský úřad, ale i každá nemocnice mají vypracovaný pandemický plán.

Panické obavy z prasečí chřipky by lidé měli opustit. Nemoc má totiž dosud slabší průběh než běžná chřipka. "Riziko je nyní hlavně v tom, že se jí může nakazit velké množství lidí, protože se jedná o nový virus, který je mixemgenetického materiálu lidí, ptáků a prasat," uvedl vedoucí oddělení virologie Zdravotního ústavu Ostrava Jiří Januška.

Dodal, že nebezpečí viru může vzrůst, pokud zmutuje a stane se silnějším. A to se stát může. V Česku se chystá očkování proti prasečí chřipce. Vakcína má být podle nejnovějších informací jen pro půl milionu obyvatel.

Lidé se zajímají i o to, zda jim odolnost proti viru této nemoci zajistí očkování proti běžné chřipce typu A. "Světová zdravotnická organizace to doporučuje, hlavně rizikovým skupinám osob. Pokud chce být někdo dokonaleji chráněn, měl by být očkován proti běžné chřipce," uvedl Jakub Mrázek.

Prevence proti prasečí chřipce je stejná jako u chřipky jiných typů. Zdravá životospráva. A když chřipka přijde, pak ji důkladně vyležet a vyléčit.

Název zdroje: Mladá fronta Dnes

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

Žádné komentáře:

Okomentovat