pondělí 9. února 2009

VYŠETŘÍ I VELMI OBÉZNÍ PACIENTY

Speciální technika v nemocnicích zvládne nemocné vážící třeba 200 kg



Třebíč, Jihlava - Šéfové a lékaři nemocnic na Vysočině stále víc myslí na příliš těžké pacienty. Vybavují svá zařízení speciální technikou, díky níž dokáží ošetřit i dvousetkilové nemocné.

A týmy odborníků v nemocnicích radí lidem, jak nadváhu upravit. Kupříkladu v Třebíči loni koupili operační stůl s vysokou nosností a speciální lůžko, na kterém se může léčit i pacient s váhou do 250 kilogramů.

"Naše nemocnice si uvědomuje problematiku civilizačních chorob, kam bezesporu obezita patří. Postupně děláme nutné kroky k zajištění péče i o pacienty s nadváhou. Zajišťujeme i speciální péči poskytovanou výživovými terapeuty," popsal Petr Mayer, ředitel třebíčské nemocnice. Loni před vánočními svátky řešila nemocnice případ jednoho svého pacienta, který žádal specializované vyšetření na oddělení nukleární medicíny. Vyšetřovací lehátko gamakamery tam má nosnost "jen" 115 kilogramů. "S ohledem na vysokou váhu a nutnost včasného vyšetření mu v odborné urologické ambulanci byla kromě pracoviště v naší nemocnici doporučena také brněnská fakultní nemocnice Bohunice a nemocnice v Jihlavě. Pacient si zvolil Nemocnici Třebíč. Jeho váha v den vyšetření překračovala povolené technické parametry přístroje a proto nemohlo být vyšetření uskutečněno," popsal Mayer.

Pokračování na str. C2



Nemocnice vyšetří i velmi obézní pacienty

Pokračování ze str. C1

Nerespektování parametrů mohlo podle ředitele Mayera poškodit zdraví pacienta i samotný přístroj.

V Jihlavě jsou již delší dobu centrální operační sály vybaveny operačními stoly s nosností 225 kilogramů. Lékaři mají k dispozici operační nástroje pro operování obézních. Při pořizování nové techniky myslí vedení nemocnice na dostatečnou nosnost. "Nadváha pacientů je důvodem pro stále se zvyšující požadavky na technické parametry všech vyšetřovacích přístrojů, operačních nástrojů a ostatních pomůcek," sdělil Jan Procházka, ředitel jihlavské nemocnice.



200 + 100 kilogramů Obezita je fenoménem, kterému lékaři v Jihlavě dlouhodobě věnují pozornost. V nemocnici pracuje skupina terapeutů, která řeší poruchy výživy u pacientů.

Rovněž v Havlíčkově Brodě mají operační stoly o nosnosti 200 kilogramů - s rezervou dalších 100 kilo. "To je váha pacienta plus rezerva pro případný zásah lékaře například při akutní resuscitaci. Zatím se nám nestalo, že bychom nemohli pacienta s nadváhou vyšetřit či operovat z důvodů nedostačující nosnosti. Taktéž naše radiodiagnostické oddělení je plně vybavené i pro tyto případy," vysvětlila Petra Černo, mluvčí nemocnice v Brodě.

Speciální lůžka s velkou nosností zde mají i ARO a JIP. Péči o pacienty s nadváhou poskytují v brodské nemocnici v několika rovinách. Dospělým i dětem slouží obezitologické poradny.

"Samozřejmostí jsou výživoví terapeuti, kteří v konzultacích s dietology připravují speciální dietní jídelníčky pro hospitalizované pacienty. Zároveň dělají poradnu o zdravém stravování a poskytují horkou linku, na niž mohou pacienti i z domu zavolat," dodala mluvčí.

Těžce obézním nabízí v Brodě od loňska i bandáže žaludku.

Pelhřimovská nemocnice nezajišťuje odbornou obezitologickou ambulanci. Od roku 2004 využívají tamní pacienti nové operační sály, které počítají s mimořádnými eventualitami jak co se týká nosnosti, tak případně jinými technickými anomáliemi.

"Technické a provozní vybavení naší nemocnice vyhovuje i potřebám obézních pacientů," uvedla Jana Horáková, vedoucí kanceláře ředitele nemocnice v Pelhřimově.


Autor: RADEK LAUDIN

Žádné komentáře:

Okomentovat