pátek 20. února 2009

KDYŽ Z LÉKAŘŮ JSOU BACHAŘI

NOC NA ZÁCHYTCE Opilce odvážejí k vystřízlivění už také městští strážníci. Z nové povinnosti nejsou nadšení, zdržuje je a přináší vyšší náklady na dopravu i úklid aut. Šéf záchranky, k níž záchytka patří, je přesvědčen, že toto zařízení by vůbec nemělo spadat pod zdravotnictví

Sokolov - Strážníci městských policií v regionu mají od Nového roku novou povinnost. Ve služebních autech převážejí opilce na záchytku do Sokolova. Dosud to byla záležitost jen státních policistů. "Přibyly někdy komplikace s vysvětlováním, protože policie už tu práci dělá nějaký rok amá zažité zvyky při přijímání pacientů. Všechno ale chce svoje, strážníci se teprve učí," řekl ředitel záchranné služby v Sokolově Karel Vaněk. Sebe a své kolegy přirovnává při práci na záchytce k bachařům.



* Pane primáři, jak se díváte na systém protialkoholních záchytných stanic?



Podle mne tady děláme vězeňskou práci. Zdravotník, lékaři a sestry, kteří jsou vzdělaní v jiných oblastech, by prostě neměli dělat bachaře. Je to drahá práce a navíc mimo naši kvalifikaci. Kdybychom se mohli zbavit záchytky, rád naložím na náklaďáky postele a mříže a odvezu je na patřičné místo. Nemyslím si, že by měla být záchytka součástí záchranné služby. Psychiatři z toho vřískají nadšením, ale sami si záchytku nevezmou. Úplně optimální záchytka je přitom na psychiatrickém zařízení.



* Jak je to jinde ve světe s těmito pacienty?



To nejsou pacienti, ale ožrani. Na západ od nás jsou v policejních celách či celách předběžného zadržení - podle toho, jak stát svá zařízení nazývá. Pod zdravotnictví ale nepatří. Jen my jsme taková republička, která vždy musí něco vymyslet.



* Jaké máte na záchytce nejčastější případy?



Sem tam se objeví někdo, kdo má agresivnější povahu. V drtivé většině se ale jedná o bezdomovce.



* Ti ale zrovna nepatří mezi solventní klienty.



V roce 2007 jsme měli u opilců pohledávky za 2,6 milionu korun. Loni ke konci roku to bylo více než tři a půl milionu korun. Ročně se dluhy zvedají přibližně o milion korun. Zkoušeli jsme různé metody, například typu - prosím zaplaťte -ale i soudy, které dají platební příkaz. Výtěžnost byla kolem dvaceti procent. To znamená, že zbytek sanuje Karlovarský kraj. Přitom vedeme soudní spory, které jsou staré i šest nebo osm let.



* Na záchytce zřejmě žádné veselé historky neprožíváte.



Opravdu nemáme nic, co by čtenáře pobavilo.



* Nebo alespoň varovalo? Třeba cena za služby?



Cena za noc u nás je přes tři tisíce korun. Nehledě na to, že člověk se po pobytu na záchytce stává nespolehlivým, pokud se chce ucházet o zaměstnání například v ozbrojených složkách nebo mít zbrojní průkaz. Horko těžko ho dostane.



* A za tyto problémy může jediná noc na záchytce?



Ano, protože se objeví v záznamech. Existují totiž profese, kde se klade zvláštní důraz na žadatele o zaměstnání. Kdo se dostane jednou na záchytku, tak je pro výkon určitých zaměstnání nespolehlivý a sám si uzavře kariéru. Záznam, ve kterém je uvedeno promile alkoholu, se táhne i s řidičem.



* Jak by se měl chovat člověk, který se dostane na záchytku a nechce tam mít zbytečné problémy? Každá rada je asi v opilosti drahá.



Na záchytku se může teoreticky dostat každý. I já chodím na pivo. Záleží ale na povaze. Leželi u nás i slušní lidé, kteří někdy v uvozovkách ujeli. Důležité je ale uhradit své pohledávky a nedělat problémy, protože spravedlnost a zákon nakonec zvítězí. V Česku je taková záliba neplatit za služby a neplatit pokuty. Ono se to vrátí, protože záznam o pobytu na záchytce tady je.



* Může mít výhodu člověk, který má takzvanou tichou opici, nepere se a nehádá se zdravotníky?



Například v přestupkovém řízení se při určování výše pokuty může přihlížet k tomu, jestli člověk spolupracoval, kladl odpor nebo dokonce někoho napadal. Záleží, co je napsáno ve spisu. Buď člověk klopýtl a snaží se vše napravit. Anebo to je zmetek, nad kterým se láme hůl.



* Příští měsíc budou mít Josefové svátek. Určitě vám o něm dají vědět nejen oni.



Není o co stát. Nic oslavencům nezazlívám. Ať se lidí baví a slaví, pokud mají v dnešní krizi za co. Faktem ale je, že policie bdí a začíná být ve své práci tvrdší.



* Může se člověk dostat na záchytku, když se jen někomu znelíbí?



Ne. Ani tím, jak mluvíte. Policie k nám totiž nedotáhne nikoho. kdo si dá říci po dobrém. Vím, že se chlapci v uniformě snaží opilé nejdříve poslat domů. I když se opilý chce prát, ale zanechá toho, tak se to většinou vyřeší pokutou nebo domluvou na místě. Jakmile už policie někoho přiveze, není jiná cesta, protože se jedná o opakované případy, kdy si výtržník nedá říci.



* Kdo rozhoduje o tom, že člověk zůstane na záchytce?



Vždy přijímací lékař, tak hovoří zákon. Někdy si to plete i policista, který nabyl dojmu, že sem člověk patří.



"V cizině končí opilci v celách a nikoliv ve zdravotnických zařízeních. To jen u nás se vždy musí něco takového vymyslet."Autor: VLADIMÍR ZEDNÍK

Žádné komentáře:

Okomentovat