středa 18. listopadu 2009

LÉKAŘI VAKCÍNĚ PŘÍLIŠ NEVĚŘÍ

Hygienici hlásí další případy prasečí chřipky na Vysočině. Možnosti, jak se nákaze bránit, jsou omezené.

Vysočina - Nové případy nákazy prasečí chřipkou zaznamenali hygienici na Vysočině. Dosud potvrdili nákazu prasečí chřipkou už u jedenácti lidí.

"Nemocných je určitě ve skutečnosti více, ale ne každý jde k lékaři, lidé s lehčími příznaky se často léčí sami doma," vysvětlila vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Jeden z pacientů byl hospitalizovaný také na infekčním oddělení jihlavské nemocnice, v těchto dnech se ale už se léčí doma. "Nakažený muž z Jihlavy byl začátkem tohoto týdne propuštěn do domácího léčení," potvrdil primář infekčního oddělení Josef Škárek. V jihlavské nemocnici to byl již třetí případ hospitalizovaného pacienta s chřipkovým virem H1N1. "Pacient byl na dovolené ve Španělsku a pobýval také v Mnichově, je pravděpodobné, že chřipku si přivezl odtud," dodal Škárek. Dvaadvacetiletá pacientka z Třebíče má podle sdělení ředitele tamní nemocnice Leoše Novotného lehký průběh onemocnění, zůstala v domácím léčení.

Další žena s virem H1N1 nyní leží v havlíčkobrodské nemocnici. "Pacientka byla hospitalizována ve špatném zdravotním stavu, nicméně v současnosti je již stabilizovaná," uvedla mluvčí nemocnice Petra Černo. Virus si podle ní žena nepřivezla ze zahraničí a nepodařilo se zjistit, kde se nakazila. Druhá žena s podezřením na prasečí chřipku již byla z havlíčkobrodské nemocnice propuštěna do domácího léčení. "Virus H1N1 se nepodařilo prokázat ani vyvrátit. V minulých dnech byly odebrány vzorky ještě dvěma pacientům s podezřením na H1N1, oba jsou podle předběžných výsledků negativní," dodala Černo.

Prasečí chřipce se nevyhnulo ani Pelhřimovsko, zaznamenali zde už dva nakažené, na Žďársku pak od léta vykazují pět případů. "V okolních státech evidují více onemocnění prasečí chřipkou než u nás, nárůst případů je proto očekávaný," řekla Dvořáková.

Jednou z možností, jak nákaze předejít, je i očkování. Vakcína proti viru ale zatím v republice není, dorazit by měla koncem listopadu.

Očkování se dotkne osob vytipovaných v pandemickém plánu jako rizikových. Jednou skupinou jsou i zdravotníci. Ti dotázaní však na vakcínu pohlížejí spíše s nedůvěrou. "Pandemická chřipka u zdravých lidí probíhá s minimálními komplikacemi, očkovat bych se asi nenechal," řekl místopředseda Lékařského odborového klubu Lukáš Velev. Váhavý je i primář infekčního oddělení jihlavské nemocnice Josef Škárek. "Mezi zdravotníky není názor na očkování moc dobrý. Možnost zvážím, ale pravděpodobně se naočkovat nechám," řekl.

Za minulý týden přibylo respiračních infekcí na Vysočině o více než deset procent oproti předchozímu týdnu. Konkrétně v kraji bylo zaznamenáno 1291 případů respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel. Epidemie se přitom vyhlašuje při překročení prahu dvou tisíc případů. Možností, jak nákaze předejít, je podle hygieniků umývání rukou, očkování proti běžné chřipce, nebo i protivirová rouška. V lékárnách jich zatím mají dostatek. "Právě jsme dostali zásilku protivirových respiračních masek, balení se čtyřmi rouškami na jedno použití stojí 386 korun," oznámila včera lékárnice ve Farní ulici v centru Jihlavy. Například v lékárně v jihlavské nemocnici nabízí jen roušky obyčejné. "Lidé se po nich ptají, ale kolik se jich prodalo, vám nedokážu říct, sdělila žena za pultem. Obyčejná látková rouška vyjde zhruba na pětikorunu, u nich je ale efekt zabránění přenosu podle lékárníků mizivý.

Naopak antivirotika proti prasečí chřipce nejsou k dostání vůbec. "Lék Tamiflu jsme měli naposledy asi před dvěma lety, nejsou ani v našem centrálním skladě," zmínila lékárnice z Husovy ulice. Na příznaky chřipky bez dalších komplikací ale podle lékárníků stačí běžně dostupné léky.

Podle posledních pokynů hlavního hygienika ČR Michaela Víta budou pacienti s běžnými příznaky chřipky bez dalších zdravotních komplikací odesíláni do domácího léčení, nebude se jim dělat rozbor krve, aby nebyla zahlcena národní referenční laboratoř, která je provádí. Podle odhadů by chřipková epidemie v ČR mohla vypuknout v polovině prosince.

Autor: MICHAL KOLAŘÍK

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - českomoravska vrchovina

Žádné komentáře:

Okomentovat