středa 5. srpna 2009

LÉKAŘKA BRALA 250 KORUN ZA PŘEDEPSÁNÍ LÉKU

Jednu z největších úplatkářských afér ve zdravotnictví odhalila skrytá kamera.

Brno/Dvě stě padesát korun. Tolik dostávala lékařka Eliška Jugová za každý recept, na kterém pacientům předepsala lék Lamisil. Metody dermatoložky z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně odhalila skrytá kamera v reportáži České televize.

"Patnáct let jsem dostávala dvě stě padesát korun za jednoho pacienta. Pravidelně, každý měsíc na ruku," říká Jugová v reportáži, která odhalila jeden z nejzávažnějších případů korupce v českém zdravotnictví.

Podle Hospodářských novin dostala Jugová po pondělním odvysílání reportáže výpověď. "Okamžitě jsme s ní rozvázali pracovní poměr," potvrdil ředitel nemocnice Petr Koška. Nemocnice také ihned zpřísnila vnitřní předpisy, které se týkají komunikace lékařů s˙farmaceutickými firmami.

Případ šetří i lékařská komora. "Podáme na ni disciplinární žalobu. Komise prozkoumá, zda svým postupem poškodila pacienta," popsal postup komory její mluvčí Michal Sojka.

Neočekává ale, že by komora ženu vyloučila. "To by musela poškodit pacienta, což se v tomto případě asi nestalo," myslí si Sojka. Stejný názor pro Českou televizi vyjádřil i prezident lékařské komory Milan Kubek. Pokud by Jugovou komora přece jen vyloučila, nesměla by v Česku dál vykonávat lékařskou praxi.

Farmaceutická společnost Novartis, která Jugové platila za předepsané léky, se k případu nechtěla vyjádřit. "Nikdo tu není, všichni mají jednání, nechám jim vzkaz nebo můžete napsat e- mail," sdělila stroze žena, která zvedla v Novartisu telefon. Žádné vyjádření společnost do uzávěrky listu neposlala.

Proviněním lékařky svatoanenské nemocnice se zabývá i Státní ústav pro kontrolu léčiv. "Prošetříme podklady, které jsme dostali od televize. Poté se rozhodneme, jak lékařku potrestáme," uvedla mluvčí ústavu Veronika Petláková. O konkrétním trestu však nechce mluvit ani tato organizace.

Státní ústav pro kontrolu léčiv dosud podle Petlákové řešil pouze čtyři podobné případy. Přistižená lékařka Eliška Jugová však o úplatcích mluvila s takovou samozřejmostí, že to překvapilo i redaktora České televize, který reportáž natočil. "Vypadalo to, jako by bylo braní úplatků zcela běžné," divil se reportér Lukáš Landa.

Ředitele nemocnice to velmi překvapilo. O tom, že někdo z jeho podřízených bere úplatky, neměl nejmenší tušení. Podobně je na tom i ředitel Fakultní nemocnice Brno

Roman Kraus. "Působím tu dva a půl roku a žádný podobný případ jsme neřešili. I když přiznávám, že stoprocentní kontrolu nad více jak sedmi sty lékaři nemám," připustil Kraus. Kdyby se setkal s podobnou aférou, jednal by podle svých slov stejně jako ředitel svatoanenské nemocnice.

"Uvítal bych také tvrdší postoj lékařské komory. Je tu totiž hlavně od toho, aby sledovala dodržování etických pravidel," myslí si Kraus.

Autor: ZUZANA TAUŠOVÁ

Název zdroje: Hodonínský deník

Vyšlo také v: Blanenský deník, Břeclavský deník, Vyškovský deník, Znojemský deník

Žádné komentáře:

Okomentovat