pondělí 24. srpna 2009

LÉKAŘI VARUJÍ PŘED ODKLADEM OČKOVÁNÍ

Bez vakcíny proti nové chřipce hrozí nemocnicím omezení provozu kvůli onemocnění personálu.

Nejen dostatečné zásoby antivirotik, ale také vakcína patří k důležitým bodům Pandemického plánu ČR, podle kterého by země postupovala v případě rozvoje pandemie prasečí chřipky v Česku. Termín dodání vakcíny proti viru A H1N1 ale ministerstvo zdravotnictví dosud nezveřejnilo. "V současné době jednání stále probíhají," sdělil serveru iHNed.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Nemocnice přitom varují, že bez vakcíny může být ohrožen jejich provoz: "Obavu máme ze situace, kdy by pandemie prasečí chřipky udeřila v ČR dříve, než by se podařilo vakcínou proočkovat personál nemocnice. Při nemocnosti velké části zdravotnického personálu by mohl nastat problém se zajištěním provozu," uvedl ředitel pražské Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík. "Při velkém počtu pacientů a nárůstu přesčasových hodin se odolnost jedince významně snižuje a zvyšuje riziko onemocnění," potvrdila Vilma Marešová, vedoucí katedry infekčních nemocí Fakultní nemocnice Na Bulovce.

Pandemický plán předpokládá, že během 9 až 15 týdnů od začátku pandemie by onemocnělo v Česku přibližně 30 % populace, tedy více než 3 miliony osob. Na chřipku by pak zemřelo 0,37 % nemocných, tedy téměř 12 000 osob. Lékaře by vyhledala polovina nemocných, to znamená více než 1,5 milionu lidí. "Během tří měsíců od počátku pandemie nebude v důsledku nemoci přítomno v zaměstnání celkem 30 % pracovních sil po dobu 5 až 8 pracovních dnů," uvádí pandemický plán. Podle něj by pandemie bezprostředně znamenala pokles HDP o 1,5 - 2 %, bez účinné léčby by přinesla pokles ročního HDP minimálně o 2,5 až 3 %.

Současný pandemický plán vláda schválila v roce 2006, Fischerův kabinet jej aktualizoval v červnu - právě kvůli zajištění očkovací látky, nákupu antivirotik i navýšení prostředků pro ministerstvo zdravotnictví. To letos kvůli chřipce dostane navíc 128 milionů korun, v příštím roce půjde o 238 milionů korun.

Název zdroje: Hospodářské noviny

http://HN.IHNED.CZ/c1-38076980-lekari-varuji-pred-odkladem-ockovani

Žádné komentáře:

Okomentovat