čtvrtek 14. května 2009

VELKÉ NEMOCNICE V KRAJI JSOU TERČEM ZLODĚJŮ

Personál českolipské a liberecké nemocnice často čelí útokům agresivních pacientů i zlodějů

Česká Lípa, Liberec - Pacienti a zdravotníci ve dvou největších nemocnicích v Libereckém kraji jsou častou obětí kriminálních živlů. Do rozlehlých areálů v Liberci a v České Lípě se vydávají především zloději. Sestry, lékaři a příslušníci bezpečnostních agentur se stávají terčem nadávek, výhrůžek i fyzických útoků.

"

Slovní útoky zaznamenáváme každý den, několikrát za týden se personál musí bránit fyzické agresi. Naši hlavní sestru napadl jeden z pacientů bezdůvodně holí. Násilí v naší nemocnici jednoznačně přibývá, pachatelé jsou často pod vlivem alkoholu nebo drog," uvedl mluvčí českolipské nemocnice Petr Pokorný. Ve zdejší nemocnici na konci března porazil agresivní pacient na zem přivolaného člena ochranky. Zlomil mu ruku.

V liberecké nemocnici zasahovala policie proti rozčilenému muži poté, co prokopl dveře na interní ambulanci. "Na zdravotníky útočí mimo jiné lidé nespokojení s čekáním na ošetření," řekla mluvčí liberecké nemocnice Alexandra Kittnerová.

Pokorný prohlásil, že českolipská nemocnice by na ochranu majetku, zaměstnanců a pacientů potřebovala několikrát více příslušníků bezpečnostní agentury, než tam pracuje nyní. Nemocnici na ně ale chybí peníze. "Nemáme ani chuť zavádět přísný bezpečnostní režim jako střežené továrny s ostnatým drátem. Pokud se situace dramaticky nezhorší, chceme i přes velké problémy s krádežemi a výtržnostmi zůstat otevřeným zdravotnickým zařízením s volným pohybem pacientů a návštěvníků," řekl Pokorný.

V českolipské i v liberecké nemocnici personál pacientům doporučuje, aby si s sebou nebrali šperky, notebooky, drahou elektroniku, zbraně či větší obnosy peněz. V obou nemocnicích si je však v naléhavých případech mohou uschovat do trezoru.

"Pacientům v nemocnici stačí většinou mobily, menší částky peněz a věci na osobní hygienu. Stalo se ale, že jeden k nám přišel s velkým kufrem. Další si s sebou vzal revolver," podotkla Kittnerová.

V českolipské nemocnici ukradli zloději boty návštěvám na gynekologicko-porodnickém oddělení. Na dětském oddělení mizí přehrávače MP3, mobily i peníze. Sestry už také vytáhly z tašky odcházejícího mladého pacienta cizí notebook. "Někdo nám odcizil záchodovou mísu na veřejném WC a řadu vozíků pro nepohyblivé pacienty. Dva ukradené mobily jsme objevili po půl roce, schované ve splachovadle na WC," vypočítal Pokorný.



***



"Násilí v naší nemocnici jednoznačně přibývá, pachatelé jsou často pod vlivem alkoholu nebo drog".

Autor: (ČTK)

Žádné komentáře:

Okomentovat