pátek 10. dubna 2009

SESTRY SE CHOVAJÍ HŮŘ NEŽ LÉKAŘI, ZJISTILI MEDICI

Praha - Sestry se chovají k pacientům hůř než lékaři. A to zvláště v situaci, kdy jsou s pacientem samy. Jakmile se v ordinaci objeví lékař, řada sestřiček se rázem stává přívětivější.

Zjistili to medici, kteří spolu s MF DNES prověřovali, jestli se zdravotnický personál ve čtyřech náhodně vybraných nemocnicích chová podle pravidel, která se na medicíně učí.

"Co potřebujete? Už jste u nás někdy byl? A proč jdete k nám a ne jinam v Praze?" vybafla místo pozdravu sestra v pražské Fakultní Thomayerově nemocnici na medika, budoucího lékaře Lukáše Hrzána, který přišel coby "pacient" na pohotovost. "V Thomayerově nemocnici jsem měl pocit, jako by tam řada zaměstnanců v sobotu večer ani nechtěla být, protože je pacienti obtěžují," popisuje to medik. "O půl desáté jde na převazy? To se snad zbláznila," řekla v jeho přítomnosti sestra pacientce.

A scéna odjinud: nemocnice v Mělníku. "To máte od středy a jdete až teď?! No tak si nejdřív běžte zaplatit poplatek," sjela sestra pacienta na uvítanou. Jakmile přišel lékař, vše se změnilo. Tón hlasu i jednání.

"To je lidské, každý se před svým v podstatě nadřízeným chová jinak. Stačí, když přijde kolegyně, a už se sestra víc kontroluje," říká prezidentka asociace sester Dana Jurásková.

Čím to, že se mnohé chovají nepříjemně? Jurásková vysvětluje, že sester je málo a jsou přetížené. Dodává však: "Samozřejmě to není omluva." "Škoda, že je to právě sestra, kdo je ten první kontakt pro pacienta v nemocnici," uvádí další z mediků, kteří testovali nemocnice, Martin Privoznik. Vypráví, jak zrovna viděl starého pána, který se ptal sestry, kam má jít - a dostal automaticky podrážděnou odpověď. "Cítím to všude v českém zdravotnictví - zvláštní nabručenou náladu na pacienty," říká.

Neznamená to ale, že je všechno špatně. Naopak: nemocnice se snaží s problémem bojovat, test chování zdravotníků dopadl celkově mnohem lépe než před dvěma lety.

Viz strana A3

Autor: LENKA PETRÁŠOVÁ

Žádné komentáře:

Okomentovat