pátek 10. dubna 2009

SESTER JE MÁLO, JSOU PŘETÍŽENÉ A LECKDY NEVRLÉ

Praha - Test mediků mimo jiné ukázal, že jsou to častěji sestry než lékař, kdo s pacientem jedná nevrle a neuctivě. Čím to? "Sester je nedostatek a jsou přetížené," říká prezidentka asociace sester Dana Jurásková. A dodává: "Není to omluva."

* Sestry asi vědí, že jsou pro nemocnice cenné a že jim ztráta práce příliš nehrozí?



"Ano, mnohé si uvědomují svoji cenu a někdy se to obrací proti pacientovi. Jako asociace jsme proti tomu, nechceme, aby klesala kvalita péče. Ale nemám pro to jednoduché řešení. To musí být nemocnici od nemocnice jiné. Jednou z cest je využít krize a z řad nezaměstnaných přijmout lidi na pomocné a administrativní práce, které dnes dělají sestry, ač je dělat nemají. Ty pak nebudou tolik ve stresu a budou přívětivější."



* Vy jste se teď stala ředitelkou jedné z největších nemocnic v Česku, co uděláte s nevrlým personálem?



"Máme zrovna připravený test vstřícnosti pro sestry. Jinak máme systém nepeněžních motivací a ty, které si to zaslouží, pak mají možnost se účastnit slavnostních zasedání, dne sester a podobně. Myslím si totiž, že takovéto jakési „tabule cti" fungují jako odměna nejlépe."



* Měla jste vy sama někdy pocit, že byste pacienta raději nakopla, než se s ním mile bavila?



"Mockrát."



* A jak jste to řešila?



"Ne vždycky zafunguje nadechnout se a počítat do deseti. Ale právě proto jsme přece profesionálové, kteří by to měli dokázat."



***



* Pravidla testu



Redakce vylosovala ze seznamu všech českých nemocnic rozdělených na čtyři hromádky (soukromé, fakultní, krajské či městské a ostatní) čtyři nemocnice: v Liberci, Mělníku, Olomouci a Thomayerovu nemocnici v Praze. Čtyři studenti medicíny navštívili vybrané nemocnice v sobotu 21. března v době od osmi večer do půlnoci. Čas byl vybrán záměrně tak, aby v nemocnici bylo co nejméně pacientů. Na všechny pohotovosti přišli medici se stejným problémem: před třemi dny špatně došlápli a vymkli si kotník, který je stále bolí. Veškerá vyšetření včetně 90 korun poplatku po dohodě s pojišťovnami hradí MF DNES. Redakce nikde nezneužila systém veřejného zdravotního pojištění.

Autor: (lep)

Žádné komentáře:

Okomentovat