čtvrtek 5. srpna 2010

DOBROVOLNÍCI CHTĚJÍ SKONCOVAT S NUDOU V NEMOCNICI

Příbram - Pobyt v nemocnici nebývá už ze své podstaty pro většinu pacientů příliš veselý. Přitom právě duševní rozpoložení dokáže často výrazně pomoci při léčbě a následné rekonvalescenci.

Kvůli rozveselení, možnosti si popovídat nebo i společně něco vytvořit rukama, navštěvují pacienty příbramské nemocnice už řadu let mladí dobrovolníci.

Teď navíc z vlastní iniciativy získali finanční podporu na svůj nápad Konec nudy v nemocnici. "Není tak časté, aby mladý člověk dobrovolně a zdarma pomáhal pacientům a už vůbec ne, aby věnoval svůj čas a energii k získání financí pro charitativní projekt," konstatovala mluvčí nemocnice Monika Boušková. Členové Dobrovolnického centra Oblastní nemocnice Příbram tráví aktivně s pacienty svůj volný čas. "Podílejí se tím na zvyšování kvality péče v nemocnici. Tato forma občanské pomoci posunuje nemocniční prostředí do další roviny a přibližuje ho rodinnému prostředí," řekl ředitel nemocnice Stanislav Holobrada. "Vyškolení členové dobrovolnického centra doprovází pacienty na vycházky, čtou s nimi, hrají s nimi hry didaktické i hry zaměřené na rozvoj smyslového vnímání, trénují s nimi paměť a nově s klienty pracují v rámci výtvarných dílen," přiblížila Kateřina Hanselová, jedna z týmu pěti dobrovolnic, které projekt Konec nudy v nemocnici připravily. Právě na pomůcky do výtvarné dílny získali dobrovolníci třicet tisíc korun v rámci programu Make Connection. "Program je součástí velmi úspěšné celosvětové iniciativy, která od roku 2000 pomohla zrealizovat projekty stovkám tisíc mladých lidí ve více než dvaceti zemích světa," doplnil ředitel Stanislav Holobrada.

"Při výtvarných dílnách si pacienti vyrábí výrobky například z korálků, vlny, z barevného papíru, mohou si uplést jednoduché košíky a realizovat spoustu dalších nápadů. Vlastními výrobky pak mohou podarovat své blízké nebo se malbami a jinými výsledky této činnosti pacientů ozdobí interiéry nemocnice. Výtvarné techniky přitom pomáhají procvičovat jemnou motoriku, zlepšují hmatovou a zrakovou koordinaci, rozšiřují spolupráci s personálem a otevírají klientovi další prostor, ve kterém se může realizovat," uzavřela dobrovolnice Kateřina Hanselová.

Autor: ZBYŠEK SEIFERT

Název zdroje: Příbramský deník

Žádné komentáře:

Okomentovat