pondělí 26. října 2009

KRAJ CHYSTÁ PLÁNY NA PANDEMII

Střední Morava: Jak na prasečí chřipku? Fakultní nemocnice v nutnosti uvolní pacientům čtyři kliniky, chystají se i jiní

Pandemický plán připravuje nyní Olomoucký kraj. Nemocnice, úřady, ale i další instituce by se podle něho musely začít chovat v případě, že by hlavní hygienik vyhlásil pandemii. Před tou odborníci varují v souvislosti s prasečí chřipkou, která se na podzim střetne se sezonními dýchacími infekcemi i běžnějšími chřipkovými kmeny. V případě, že by vypukla pandemie, uvolnily by nemocnice pro pacienty stovky lůžek, olomoucká fakultní nemocnice by dokonce pro nemocné pandemickou chřipkou vyklidila několik svých klinik.

"Pandemický plán vznikl před třemi lety, nyní se ale aktualizuje podle zkušeností s průběhem nového typu chřipky," říká Růžena Haliřová z protiepidemického oddělení Krajské hygienické stanice v Olomouci. "Počítáme i s klimatickým faktorem, v listopadu jsou dýchací cesty náchylnější k nemocem."

Svůj pandemický plán zpracovávají také velká zdravotnická zařízení. "Fakultní nemocnice Olomouc je připravena vyčlenit ambulance a lůžka tak, aby pacienti s chřipkou nepřicházeli do přímého kontaktu s ostatními pacienty," uvádí Jarmila Kohoutová, vedoucí Oddělení nemocniční hygieny a bezpečnostní manažerka fakultní nemocnice. "Předpokládáme využití samostatně stojících budov, to znamená kliniky oční, otolaryngologické, kožní a pracovního lékařství." Pro pacienty, kteří by potřebovali intenzivní péči, by pak nemocnice vyčlenila lůžka na Klinice anesteziologie a resuscitace, případně i operační sály.

Nemocné z budov určených pro pandemii by lékaři museli přesunout jinam.

Kraj chystá plány na pandemii prasečí chřipky

"Pacienty, které by bylo možné propustit domů, bychom předali do domácího ošetřování. Ty, u nichž by byla další hospitalizace nezbytná, bychom přeložili na jiné kliniky, kde by se podobně uvolnila místa," vysvětlil mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Kromě pacientů by zdravotnická zařízení musela myslet i na vlastní zaměstnance. "Již jsme začali s očkováním personálu proti sezonní chřipce, očkování pandemickou vakcínou by mělo být zahájeno v listopadu," upozornila Kohoutová. Nemocnice by v případě pandemie také využila svých zásob jednorázových plášťů, ochranných obleků a filtračních polomasek.

Také další zdravotnická zařízení se na případnou pandemii připravují. "V nejkrajnějším případě bychom byli schopni vyčlenit pro nemocné až padesát lůžek ve dvou oddělených lůžkových provozech," sdělil zástupce ředitele pro léčebnou péči z Jesenické nemocnice Petr Krátký. Středomoravská nemocniční, pod kterou spadají nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku, konkrétní údaje neuvedla. "V současnosti se teprve projednávají návrhy na restrukturalizaci v případě pandemie prasečí chřipky, údaje by nebyly relevantní," vysvětlil mluvčí nemocnic Tomáš Želazko. "V případě pandemie bychom pravděpodobně zřídili "zelenou linku", na které by nemocní mohli konzultovat své potíže. Byly by také posíleny pohotovosti, nemocnice by musely odložit plánované operace a uvolnit místo pro vážné případy," popsala Haliřová.

Svůj "malý pandemický plán" by si podle ní měly udělat i třeba firmy nebo rodiny. "Byly by zavřené školy a školky, takže by bylo potřeba, aby někdo zůstal s dětmi doma. Třeba příbuzní by se mezi sebou měli domluvit, aby více dětí hlídala jedna osoba," nastiňuje epidemioložka. Firmy mohou podpořit imunitu svých zaměstnanců třeba tak, že jim zaplatí očkování proti chřipce, úřady by měly mít u vstupu roušky. "Nejdůležitější je zodpovědnost vůči sobě a tím pádem ohleduplnost vůči druhým. Když je člověk nemocný, má se léčit doma, aby nešířil nákazu mezi ostatní," shrnuje Haliřová. Krajský pandemický plán není ještě definitivní. Podle vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu Evy Štefkové ho musí schválit Bezpečnostní rada Olomouckého kraje.

* Opatření nemocnic

V případě pandemie prasečí chřipky je olomoucká fakultní nemocnice připravena uvolnit pacientům čtyři své kliniky a nemocnice v Jeseníku vyčlení 50 lůžek. Středomoravská nemocniční, pod kterou spadají nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku, konkrétní údaje neuvedla. Zatím projednává návrhy. "Předpokládáme využití kliniky oční, otolaryngologické, kožní a pracovního lékařství." Jarmila Kohoutová, FN Olomouc

Zdroj: Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední Morava

Žádné komentáře:

Okomentovat