pondělí 26. října 2009

CHŘIPKOU MŮŽE ONEMOCNĚT TŘETINA NÁRODA

Lékaři se obávají souběhu sezónní a prasečí varianty * Osudová nemoc až pro deset tisíc rizikových pacientů

Česko se chystá na druhou vlnu prasečí chřipky, která by měla přijít v listopadu nebo v prosinci, a to souběžně se sezónní chřipkou.

Vláda upřesňuje pandemické plány, resorty a kraje vytvářejí vlastní přípravu tak, aby očekávaný nápor nemocných, který má být až 3 milióny občanů, byl zvládnut.

"Chřipku nepodceňujeme, jde o onemocnění, které může být smrtelné," řekl Právu doktor Michael Vít, hlavní hygienik ČR.

V pandemickém plánu, který schválila vláda, se mj. píše, že by mohlo být hospitalizováno až 45 000 osob, ambulantní návštěvy u lékaře by stouply na 2 milióny pacientů a zemřít by mohlo přibližně 10 000 lidí.

"Ekonomické dopady pandemie by byly také vážné," soudí Vít. Devadesátidenní pandemie by mohla znamenat pokles výkonnosti ekonomiky měřené ročním hrubým domácím produktem o 1,5 až 2 %. A to do ztrát nejsou zahrnuty následné škody na zdraví, případně úmrtí, které by působily na pokles ekonomiky dlouhodobě. Pojišťovny by zaplatily navíc za léčbu pacientů přibližně 2 miliardy korun.

Chrání jen očkování

Proti sezónní i prasečí chřipce chrání jen očkování. Vakcínou proti sezónní chřipce již lékaři očkují a je běžně dostupná pro všechny zájemce.

Vakcínu proti prasečí chřipce nikdo nesežene, nakoupil ji stát a ten také určil, kdo ji dostane. Budou to především lidé s chronickým onemocněním, zdravotníci a pracovníci nezbytní pro chod státu. Očkovat se začne začátkem listopadu.

Vakcína má být pro půl miliónu lidí, kdy každý z nich dostane dvě dávky. Nyní se ale zkoumá, zda by nestačila jedna dávka, a v tom případě by vakcína byla pro milión lidí. Kraje upřesňují, koho do očkovacích seznamů zařadit.

Dva a půl miliónu antivirotik

"Kromě toho má Česko zásoby 2,5 miliónu antivirotik, která se nasazují do 48 hodin po onemocnění," uvedl Vít.

V ČR zatím je situace poměrně příznivá. Prasečí chřipkou onemocnělo přes 300 občanů a nikdo nezemřel. V celém světě se již prasečí chřipkou nakazilo téměř 400 000 lidí a přes 4000 zemřelo.

Co je v pandemickém plánu

* Onemocnět chřipkou by mohlo až 3 000 000 lidí. * Zvýší se počet hospitalizovaných až o 45 500 osob. * Ambulantní návštěvy u lékaře stoupnou až na 2 milióny. * Mohlo by zemřít až 10 500 lidí. * Omezení provozu škol a některých úřadů. * Byl by zákaz shromažďování a konání kulturních, společenských a sportovních akcí. * Zákaz návštěv v nemocnicích, ústavech sociální péče, domovech důchodců. * Nemocnice by musely připravit lůžkové kapacity pro nemocné a byl by omezen rozsah poskytování zdravotní péče možná jen na urgentní medicínu. * Nedostatek lůžek pro nemocné by byl řešen se samosprávou a je možné, že by se využil lůžkový fond každého regionu, například internáty, lázeňská zařízení, hotely, penzióny apod. * Na provizorních lůžkách by leželi jen pacienti, jejichž zdravotní stav nevyžaduje specializovanou zdravotní péči. * Studenti pátých a šestých ročníků lékařských fakult by pomáhali přímo v ordinacích praktických lékařů. * Lidé s komplikacemi by leželi v nemocnicích. * Každý resort má stanoveno, co, kdy a do kdy musí udělat, aby zamezil šíření epidemie. * Stát zatím neuvažuje o nákupu dýchacích přístrojů pro pacienty s případnými komplikacemi a prověřuje stávající kapacity přístrojů. Pokud nebudou stačit, ministerstvo zdravotnictví je dokoupí. * Odhaduje se, že pro akutní dýchací potíže může být hospitalizováno až 30 000 osob, přičemž 15 000 by mohlo potřebovat intenzívní péči a 50 % z nich mechanickou ventilaci. Zdroj - Zdroj - Ministerstvo zdravotnictví ČR

Autor: Václav Pergl

Zdroj: Regionální mutace| Právo - Plzeňský kraj

Žádné komentáře:

Okomentovat