středa 9. března 2011

ŽOFÍN ZAŽIL DEKORACI NEJLEPŠÍCH SESTER ROKU 2010

Titul Sestra roku 2010 si 22. února z pražského Žofína odnesly tři vítězky finálového klání. V kategorii sestra v nemocniční a ambulantní péči zvítězila vrchní sestra kardiologického oddělení Pardubické nemocnice Jiřina Špelinová, v kategorii sestra v sociální péči všeobecná sestra Ludmila Kadlecová z luhačovického domova pro seniory a v kategorii sestra ve výzkumu a vzdělávání globální manažerka kvality pro dialyzační střediska Jitka Pancířová. Odborná porota udělila také čestné ocenění za celoživotní dílo v ošetřovatelství Anně Chrzové z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. "Chápu titul jako ocenění práce všech zdravotních sester naší nemocnice, bez jejich spolupráce bych nemohla rozšiřovat a zavádět nové metody ošetřovatelství," poděkovala za vítězky Chrzová.
Veřejnost pak hlasováním na webu rozhodla o vítězce kategorie sestra mého srdce. Stala se jí vrchní sestra anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Znojmo Marie Čechová. Záštitu nad oceněním převzala stejně jako v minulých deseti ročnících Dagmar Havlová za Nadaci VIZE 97. "Nesmírně si sester vážím a všem vám děkuji," uzavřela oficiální uvítání Havlová.
Sestry jsou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera, jenž se slavnostního večera také zúčastnil, pilířem zdravotnictví a mají velký podíl na tom, jak za posledních dvacet let pokročilo. Heger počítá v reformě s růstem pravomocí sester, čímž stoupne i jejich finanční ocenění. Přidáno by měly dostat příští rok. Krokem ke zvýšení pravomocí sester je novela zákona, kterou schválila sněmovna počátkem února. Česká asociace sester navíc vyjednala s ministrem Hegerem, že se bude podílet na reformě zdravotnictví, spolupráce už začala. Uznání podle doc. Hegera patří sestrám především za profesionalitu a lidskost, poděkování však platí nejen oceněným, ale celému sesterskému stavu. "Sestry jsou samozřejmě pilířem zdravotnictví. Co se odehrálo v ošetřovatelské péči, která u nás byla v minulých dobách hodně zanedbaná, je úžasné. Sestry ji posunuly velmi dopředu a staraly se o humánní stránku věci, o komunikaci s pacientem a slušné chování, v řadě nemocnic proběhl úplně zázračný vývoj," uvedl ministr.
Zdroj:  Medical Tribune

Žádné komentáře:

Okomentovat