úterý 26. ledna 2010

MLUVILI O BEZPEČÍ PACIENTŮ

Jihlava - Ministerstvo zdravotnictví chystá opatření ke zlepšení kvality zdravotní péče a zvyšování bezpečí hospitalizovaných pacientů. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková to řekla na včerejší konferenci Dny bezpečí v Jihlavě. Podle zahraničních statistik je při pobytu ve zdravotnických zařízeních poškozeno sedm až jedenáct procent pacientů, a to kvůli nemocničním infekcím i pochybení personálu.

„Jsou to poškození všech stupňů, od malých až po ta závažná," uvedl David Marx ze Spojené akreditační komise ČR. Závažnou újmu podle něj utrpí asi tři procenta hospitalizovaných, většinou kvůli nemocničním nákazám. „Pacient je třeba dobře vyléčen, dobře odoperován, ale dostane nějakou infekci, která mu výrazně zhorší zdravotní stav, případně může vést k jeho úmrtí," přiblížil Marx.

V nemocnicích je ale také důležitá například správná identifikace pacienta, hygiena rukou, prevence pádů a manipulace s léky.

Takzvaný akční plán bude vyvrcholením procesu, který na ministerstvu zdravotnictví začal před čtyřmi lety. Znění bude také vycházet z doporučení EU a Světové zdravotnické organizace. „Plán bude ministerstvo zdravotnictví prezentovat podrobně do měsíce a jednotlivé kroky budu k dispozici ke komunikaci s veřejností," uvedla Jurásková. Ministryně dodala, že ke snižování rizik přispívá také zavádění jednotných postupů ve zdravotnictví, k čemuž napomáhají akreditace zařízení.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - českomoravska vrchovina

autor: (ČTK)

Žádné komentáře:

Okomentovat